ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Λίγα Λόγια για την Ακαδημία

Η “Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών” είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε, και έχει ως βάση την πόλη της Ελασσόνας, με σκοπό την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πρωτεργάτης και βασικός συντελεστής αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο κ. Κόκκινος Ιωάννης, καθηγητής φυσικής αγωγής και χοροδιδάσκαλος της Ακαδημίας. Ο κ. Κόκκινος διετέλεσε επί δεκαετία καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πανεπιστημίου Τρικάλων. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα παραδοσιακών χορών και έχει συγγράψει βιβλίο με θέμα “Ιστορία του Χορού, της Μουσικής και μουσικοκινητική ανάλυση των χορών”. Είναι μέλος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της C.I.O.F.F., της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης (πολιτιστικός φορέας της UNESCO), του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας. Έχει αποτελέσει κεντρικός ομιλητής σε πολλά συνέδρια και αποτελεί τακτικός συνεργάτης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέματα που αφορούν την Λαογραφία και την Παράδοση.

Στόχος της Ακαδημίας είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των τοπικών πολιτιστικών εκφράσεων (χορών – τραγουδιών – εθίμων – ιδιωμάτων) της επαρχίας Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής Ολύμπου και με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, να συμβάλλει στη διατήρηση τους. Με τη μεθοδική έρευνα επιτυγχάνεται η συγκέντρωση αυτών των πολιτισμικών στοιχείων, η έκδοσή τους αργότερα και προπάντων η μελέτη και η συνέχειά τους.

Στο δυναμικό της Ακαδημίας συμπεριλαμβάνονται 350 μέλη χορευτές – λαογράφοι – ερευνητές. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών και λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα (παιδικά – εφηβικά – ενηλίκων). Αποτελούνται από έμπειρους χορευτές, με πολλές συμμετοχές σε διάφορα φολκλορικά φεστιβάλ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εμφανίσεις στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά και στο θέατρο “Παλλάς” της Αθήνας. Επίσης συμμετοχές σε Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ινδία, Ιταλία, Ισπανία, Κίνα, Κύπρος, Νεπάλ, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Φινλανδία κ.α.

Οι χοροί που παρουσιάζονται είναι αντιπροσωπευτικοί από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας και τοπικοί της επαρχίας Ελασσόνας· συνοδευόμενοι από πλήρη ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων (κλαρίνο, λαούτο, τρομπέτα, τρομπόνι, ακορντεόν, τουμπερλέκι, νταούλι) που την αποτελούν μέλη του συλλόγου. Χοροδιδάσκαλοι της Ακαδημίας είναι οι κ. Κατσιούρα Αλεξάνδρα και Κόκκινος Γεώργιος.

Διεύθυνση :

ΤΣΙΜΙΣΚΗ 3 – Τ.Κ. 40200 – ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Υπεύθυνος Συλλόγου :

ΚΑΦΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :

2493025132

Email :

aepahgr@hotmail.com

Website url :

www.elassonadacademy.gr

Facebook url :

www.facebook.com/elassonadacademy.gr