Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μανώλιες

Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος “Μανώλιες”

Λίγα Λόγια Για Τον Σύλλογο

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός σύλλογος «Μανώλιες» είναι αναγνωρισμένο Πολιτιστικό Σωματείο που ιδρύθηκε το 1993. Αριθμεί περίπου 90 μέλη και αρκετούς εθελοντές φίλους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι σε κάθε μας κάλεσμα να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις.
Ο σύλλογος μας στοχεύει στην ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων, τη διάσωση, συγκέντρωση και προβολή των πλούσιων λαογραφικών στοιχείων του τόπου μας, καθώς και την καλλιέργεια της συλλογικότητας, του εθελοντισμού και την ανάπτυξη συνεργασίας με άλλους Συλλόγους και φορείς που έχουν τους ίδιους στόχους.

Ο Σύλλογος μας είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και παράλληλα απώτεροι στόχοι του αποτελούν :
Η εκτέλεση κοινωφελών έργων και η παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης στα μέλη και όχι μόνον που χρήζουν βοήθειας.
Η προσπάθεια συμμετοχής στην επίλυση των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής.
Η ανάπτυξη κάθε είδους μορφωτικής, πολιτιστικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας, καθώς και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Η μέχρι τώρα πορεία του συλλόγου μας αναδεικνύει το σημαντικό έργο που εθελοντικά παράγεται και σηματοδοτεί την πραγμάτωση των σκοπών του.

Προβλεπόμενες ετήσιες δράσεις του είναι :
• Δημιουργία χορευτικών τμημάτων (ενηλίκων και παιδιών) πλήρως εφοδιασμένων με παραδοσιακές ενδυμασίες. Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας συμμετέχουν ετησίως σε πολλαπλές εκδηλώσεις εντός και εκτός Ζακύνθου.
• Συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις (Let’s do it) καθαρισμού ακτών. μνημείων και δασικών περιοχών
• Διοργάνωση εορτασμών Παγκόσμιων Ημερών (Γιορτή Μητέρας κλπ)
• Ημερίδες για τον εθισμό σε ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος
• Κινηματογραφικές προβολές δωρεάν σε παιδιά του 5ου Δημοτικού σχολείου σε συνεργασία με τον κινηματογράφο «Φώσκολος»
• Κοινωνικό έργο: Συμμετοχή σε εράνους, συγκέντρωση υλικών αγαθών πρώτης ανάγκης, ένδυσης, υπόδησης, συμμετοχή σε φιλανθρωπικά bazaar για συνανθρώπους μας που χρήζουν άμεσης ανάγκης, κ.ά
• Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ
• Εξωραϊσμός της περιοχής των εργατικών κατοικιών «Ζάκυνθος 1» και «Ζάκυνθος 2» με σημαντικές παρεμβάσεις όπως παγκάκια στις πλατείες, ελαιοχρωματισμοί, δενδροφύτευση κ.α.
• Τμήμα Μουσικής, Ζωγραφικής, αθλητικό τμήμα εκμάθησης τένις
• Συνεργασίες με διάφορες εταιρείες όπως ναυτιλιακές για εκπτώσεις στα μέλη μας
• Διαλέξεις επιμορφωτικού περιεχομένου μεταξύ μελών και φίλων
• Συνεστιάσεις με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα τμήματα του συλλόγου μας
• Λειτουργία σε εθελοντική βάση Δανειστικής Βιβλιοθήκης που εξυπηρετεί τακτικούς αναγνώστες, στην πλειοψηφία γυναίκες και μικρούς μαθητές . Συλλογή σπανίων εκδόσεων βιβλίων προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου.
• Κέντρο Νεότητας – τμήμα δημιουργικής απασχόλησης που προσπαθούμε να λειτουργεί με εθελοντές τα απογεύματα και το πρωί του Σάββατο .

Χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου:

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του χορευτικού συγκροτήματος είναι η διατήρηση των λαϊκών παραδόσεων και η προβολή τους σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες εντός και εκτός Ζακύνθου, καθώς και η ψυχαγωγία των μελών και η υγιής απασχόληση τους.
Το Χορευτικό μας συγκρότημα έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις όπως :
Γκιόστρα της Σουλμόνας-Ιταλία 2015, στη ετήσια συνεύρεση των απανταχού μελών του Ροταριανού Ομίλου 2015, στην δεξίωση για την επίσκεψη του πρέσβη της Κίνας στο νησί μας 2015, στην δεξίωση για την επίσκεψη του Προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου 2015, σε δεξιώσεις ξένων πρέσβεων στο νησί μας, άφιξη Ολυμπιακής φλόγας στη Ζάκυνθο, Φεστιβάλ μνήμης και τιμής στον Διονύσιο Σολωμό, αδελφοποίηση με το ραδιοτηλεοπτικό κανάλι της Κύπρου ΡΙΚ, έχει αντιπροσωπεύσει με άρτια παρουσία τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας και εκτός Ζακύνθου, σε αθλητικές εκδηλώσεις, κ.α.

Διεύθυνση : Εργατικές κατοικίες "Ζάκυνθος 2" Διαμέρισμα 18
Υπεύθυνος Συλλόγου : Κωνσταντίνος Κωστάκης
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 6985558311
Email : manolieszak@yahoo.gr
Website url : www.manolies.weebly.com
Facebook url : https://www.facebook.com/profile.php?id=443266829189042&ref=ts&fref=ts