ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

Λίγα Λόγια για τον Σύλλογο

Η Θρακική Εστία Δράμας ιδρύθηκε το 1955 και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανατολικής Ρωμυλίας. Αποτελείται από απογόνους Θρακιωτών που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες της Βόρειας και της Ανατολικής Θράκης και αντιπροσωπεύουν το 40% περίπου του προσφυγικού πληθυσμού του Νομού Δράμας.
Στην πορεία ετών λειτουργίας της η Θρακική Εστία Δράμας έχει να επιδείξει πολλές δραστηριότητες:
– Γίνεται εκμάθηση από δασκάλους παραδοσιακών χορών και όχι μόνον της Θράκης αλλά και από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας και τις αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού. Λειτουργούν χορευτικά τμήματα ηλικίας από 5 χρονών, παιδιών, εφήβων, νέων, γυναικών και ανδρών. Τμήματά μας έχουν λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ολλανδία, Πορτογαλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Κίνα, Αίγυπτο, Μεξικό, ‘Ιμβρο και Τένεδο) και έχουν κερδίσει βραβεία και επαίνους.
– Λειτουργεί τμήμα μουσικοκινητικής, παραδοσιακών οργάνων και παραδοσιακής ορχήστρας καθώς και θρακιώτικης χορωδίας.
– Διαθέτει πλούσιο βεστιάριο με αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες και πάνω από 200 πιστά αντίγραφα, αλλά και λαογραφικό υλικό (σκεύη, υφαντά), προσφορά των μελών μας από τις αλησμόνητες πατρίδες.
– Διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία που αναφέρονται κυρίως αλλά όχι μόνον στη Θράκη.
– Διαθέτει αρχείο με έγγραφα, φωτογραφίες, βιντεοσκοπήσεις με θρακιώτικα ήθη και έθιμα που διατηρεί ο σύλλογός μας
– Διαθέτει πλήθος από κασέτες με τραγούδια και καταγραφές Θρακιωτών που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες.
– Έχει κυκλοφορήσει ένα CD με θρακιώτικα τραγούδια.

– Πραγματοποιεί εκδρομές στις αλησμόνητες πατρίδες της Βόρειας και της Ανατολικής Θράκης, στη Δυτική Θράκη αλλά και στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
– Διοργανώνει διαλέξεις στις οποίες προσκαλεί διακεκριμένους επιστήμονες για να αναφερθούν στην ιστορία και τη λαογραφία της Θράκης.
– Έχει εκδώσει βιβλίο (θεατρικό έργο) σε 1.000 αντίτυπα σε θρακιώτικη διάλεκτο, το οποίο παρουσιάστηκε από θεατρική ομάδα μελών του συλλόγου μας στη Δράμα, στην Καβάλα και στις Σέρρες.

– Πραγματοποιεί το ετήσιο μνημόσυνο της Γενοκτονίας των Θρακιωτών με διήμερες εκδηλώσεις μνήμης στο μοναδικό μνημείο υπό τη αιγίδα του Συλλόγου που υπάρχει στην Ελλάδα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Δώδεκα Αποστόλων.

Διεύθυνση :

ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 63
66100
ΔΡΑΜΑ

Υπεύθυνος Συλλόγου :

ΠΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :

2521025949

Email Address :

thrakikiestiadramas@gmail.com

Facebook url :

https://www.facebook.com/thrakikiestia.dramas