ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΒΙΓΛΑΤΟΡΕΣ”

Λίγα Λόγια Για τον Σύλλογο

Βίγλα = σκοπιά, παρατηρητήριο
Βιγλάτορας = σκοπός, φρουρός, ειδικά αυτός που βρίσκεται σε παρατηρητήριο σε ψηλή θέση

Οι Βιγλάτορες του χθες ήταν πολεμιστές ηλικίας 17-50 ετών , άριστα εκπαιδευμένοι στην χρήση των όπλων, από ευκατάσταστες οικογένειες. Τους επέλεγαν οι πρωτόγεροι των χωριών και το καθήκον τους ήταν να κατοπτεύουν τον ορίζοντα, νύχτα και μέρα επισημαίνοντας τυχόν κίνδυνο. Ειδοποιούσαν με ειδικά σήματα, από τη μια βίγλα στην άλλη, τόσο την κεντρική διοίκηση όσο και τους κατοίκους των χωριών. Αργότερα υιοθέτησαν το όνομα Βίγλης ή Βιγλάκης.

Οι Βιγλατορες του σήμερα είμαστε παραδοσιακός, μουσικοχορευτικός σύλλογος που ιδρύθηκε το Μάϊο 2009, με πρόεδρο τον Βιγλάκη Ιωσήφ και πάνω από 200 ενεργά εγγεγραμμένα μέλη, που <<βιγλίζουν>> με τη σειρά τους την παράδοση.

Σκοπός του συλλόγου είναι η μεταλαμπάδευση της χορευτικής παράδοσης ατόφιας, με την ιστορικά μεθοδευμένη διδασκαλία των 22 κρητικών χορών αλλά και χορών από την υπόλοιπη Ελλάδα. Πιστοί στις παραδόσεις , τα ήθη και τα έθιμα του τόπου , προάγουμε και προασπίζουμε με πειθαρχία , αξίες που ιστορικά έχουν καταγραφεί στην βαθύτερη έννοια του <<Κρητικού>>.

Ο Σύλλογος έχει ως προστάτη τον <<Τίμιο Σταυρό>> και γιορτάζει στις 14 Σεπτεμβρίου με την <<Ύψωση του Τιμίου Σταυρού>>.

Διεύθυνση :

ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ, ΠΛΑΤΑΝΙΑ,
ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, 73005,
ΕΛΛΑΔΑ

Υπεύθυνος Συλλόγου :

ΙΩΣΗΦ ΒΙΓΛΑΚΗΣ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας :

6946155409
28210 78845

Email Address :

viglatores09@yahoo.com

Website url :

http://www.viglatores.com

Facebook url :

ΒΙΓΛΑΤΟΡΕΣ ΧΑΝΙΑ