ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΟΠΟΛΗΣ

Λίγα Λόγια Για τον Σύλλογο

Η Μικρόπολη είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Μενοικίου σε υψόμετρο 260 μέτρων, σ’ έναν από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Ανατολικής Μακεδονίας. Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Νομού Δράμας, και ανήκει στον Δήμο Προσοτσάνης. Απέχει από την Δράμα 29 χιλιόμετρα. Προπολεμικά, υπήρξε θέρετρο για παραθέριση και διέθετε σανατόριο λόγω του υγιεινού της κλίματος.

Η Μικρόπολη έχει να παρουσιάσει πολλές ομορφιές, όπως το δάσος της καστανιάς σε υψόμετρο 650μ. με τις υπεραιωνόβιες καστανιές που κάποιες έχουν ηλικία 800 ετών. Η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα του δάσους προσελκύει πλήθος επισκεπτών ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες και το 1ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου που γίνετε η γιορτή του Κάστανου.

Το βασικό χαρακτηριστικό του χωριού είναι η διαίρεση σε πάνω και κάτω συνοικία. Σήμερα η τυπική αυτή διαίρεση έγκειται μόνο στην ονομασία, γιατί παλαιότερα αντικατόπτριζε εχθρικές διαθέσεις των κατοίκων των δύο συνοικιών. Στην πάνω συνοικία κατοικούσαν κυρίως γηγενείς και στην κάτω πρόσφυγες, Θρακιώτες, Πόντιοι, Μικρασιάτες και Βλάχοι Γραμουστιάνοι. Το πέρασμα των χρόνων και η αμοιβαία ανταλλαγή των κατοίκων δια μέσου των γάμων κατάφερε να ενώσει το χωριό.

Η κοινή αγάπη των κατοίκων του χωριού, ανεξάρτητα από την συνοικία και την καταγωγή, τους οδήγησε την τότε νεολαία του χωριού το 1980 στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρόπολης. Σκοπός τους, η διατήρηση των πλούσιων παραδόσεων, η ανάπτυξη του τόπου, η πνευματική, ηθική και πολιτιστική καλλιέργεια των μελών του, καθώς επίσης και η μορφωτική και πολιτιστική εξύψωση των κατοίκων του χωριού.

Αυτή την στιγμή λειτουργούν στον σύλλογο 5 χορευτικά τμήματα (γύρω στους 70 χορευτές συνολικά)στα οποία διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα και ένα τμήμα που αποτελεί την χορωδία μας και απαρτίζεται από 15 γυναίκες οι οποίες τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια επίσης από όλη την Ελλάδα. Λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, νταχαρέ και λύρα Δράμας. Και τμήμα Δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά δημοτικού και προσχολικής ηλικίας.

Ο σύλλογος έχει αναλάβει την διεκπεραίωση όλων των εκδηλώσεων του χωριού με κορυφαία και μοναδική για τα ελληνικά δρώμενα «Γιορτή του Θεού». Η Mικρόπολη ήταν και είναι το μοναδικό χωριό που έχει μία ημέρα αφιερωμένη αποκλειστικά στον Θεό. Η γιορτή έχει τις ρίζες στην τουρκοκρατία γιορτάζεται από το 1850 στον λόφο του Αη Γιώργη και διατηρείται αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα. Οι Τούρκοι είχαν αποφασίσει να εξοντώσουν τους χριστιανούς του χωριού όμως ένα θαύμα απέτρεψε τα σχέδια τους. Από τότε μέχρι το τέλος της τουρκοκρατίας γιόρταζαν μαζί την ημέρα αυτή, Τούρκοι και Έλληνες συμφιλιωμένοι. Σήμερα γιορτάζεται ένα Σάββατο πριν την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι οι πολιούχοι της Μικρόπολης και γιορτάζονται με τριήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις στις 29-30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου.

Και τέλος ο σύλλογος διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις για την γιορτή του κάστανου. Συνήθως το δεύτερο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, αιτία το υπεραιωνόβιο δάσος της καστανιάς το οποίο υπάρχει στο Μενοίκιο όρος, πάνω ακριβώς από το χωριό μας.

Η Μικρόπολη έχει πλούσια μουσική παράδοση η όποια και εξακολουθεί να εντάσσεται λειτουργικά ακόμα στην σύγχρονη ζωή. Κύρια παραδοσιακά όργανα στην περιοχή είναι η γκάιντα και ο νταχαρές.

Διεύθυνση :

ΜΙΚΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ

Υπεύθυνη Συλλόγου :

ΑΜΠΑΤΖΗ ΕΦΗ

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :

6945995992

Email Address :

ps_mikropolis@yahoo.gr

Facebook url :

https://www.facebook.com/ps.mikropolis/