ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΩΡΑΪΤΕΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΩΡΑΪΤΕΣ

Λίγα Λόγια για τον Σύλλογο

Το Πολιτιστικό Λαογραφικό Σωματείο "ΜΩΡΑΪΤΕΣ" ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 στην Τρίπολη Αρκαδίας,το (γεωγραφικό & ιστορικό) κέντρο του Μοριά, από τον Παναγιώτη Αδαμόπουλο και τους συνεργάτες του. Μια παρέα ατόμων που ο κοινός τους παρονομαστής ήταν & είναι ο παραδοσιακός χορός με όλες τις πολιτιστικές,λαογραφικές,ιστορικές & γεωγραφικές του προεκτάσεις αποφάσισε να εξωτερικεύσει έμπρακτα το μεράκι της και τις παραδοσιακές της ανησυχίες με τη δημιουργία αυτού του σωματείου. Οι βασικοί άξονες και οι σκοποί της πορείας του σωματείου μας είναι η διάσωση & διάδοση της ελληνικής-λαϊκής,πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η διατήρηση και αναβίωση των παραδοσιακών ηθών-εθίμων μέσα από τα μουσικοχορευτικά δρώμενα και κατ' επέκταση η μετάδοση αυτών τόσο στους νέους όσο και στους παλαιότερους κυρίως με την ανάληψη & πραγματοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων & εκδηλώσεων.

Στις προτεραιότητες μας, παράλληλα, συγκαταλέγεται η αναζήτηση, μελέτη & άμεση καταγραφή στοιχείων λαογραφίας & παράδοσης (μουσική,τραγούδια,χοροί,ενδυμασίες κ.τ.λ) με τη δημιουργία τεκμηριωμένου αρχείου και έκθεσης, για τη διαφύλαξη ,ανάδειξη & παρουσίαση αυτών των στοιχείων, που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ηθικού,πολιτιστικού, μορφωτικού επιπέδου τόσο των μελών του σωματείου μας όσο και των συμπολιτών μας.

Πέρα όμως από τη διδασκαλία,εκμάθηση,διάδοση & αναβίωση παραδοσιακών χορών, δρωμένων & ευρύτερων λαογραφικών στοιχείων το σωματείο μας στοχεύει στην εκμάθηση ελληνικών μουσικών παραδοσιακών οργάνων μέσα από συνεργασίες από καταξιωμένους μουσικούς & εκφραστές τις παραδοσιακής μας μουσικής, με απώτερο στόχο τη δημιουργία(μακροπρόθεσμα) παραδοσιακής ορχήστρας, τη σύσταση χορωδίας, την εκμάθηση βασικών αρχών της βυζαντινής μουσικής καθώς & την ενασχόληση με διάφορες εικαστικές τέχνες.

Στους σκοπούς,επίσης, του σωματείου μας, περιλαμβάνεται η υποστήριξη, η συνεργασία και η σύμπραξη με άλλα πολιτιστικά σωματεία,φορείς και κοινωφελή ιδρύματα,σεβόμενοι & αναγνωρίζοντας πάντα την προσφορά & το έργο τους, που επιδιώκουν την καλλιέργεια και προώθηση του λαϊκού μας πολιτισμού & της εν γένει ελληνικής παράδοσης.

Τέλος ,ιδιαίτερη βαρύτητα και μείζονος ευαισθησίας για το σωματείο μας έχουν τα θέματα κοινωνικού χαρακτήρα & προσφοράς τόσο στην ευρύτερη τοπική κοινωνία όσο και στις ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με την ανάληψη δυναμικών μαζικών πρωτοβουλιών όπως είναι η αναδάσωση, ο καθαρισμός των πάρκων, η συγκέντρωση τροφίμων,ειδών πρώτης ανάγκης, χρημάτων, η αιμοδοσία, η ενημέρωση για ιατρικά θέματα & αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας & πολλά άλλα.

Το σωματείο μας από το δεύτερο μόλις έτος λειτουργίας του αριθμούσε και συνεχίζει να αριθμεί μέχρι σήμερα πάνω από 400 ενεργά μέλη!!! Λειτουργούν τμήματα προσχολικής-σχολικής-εφηβικής ηλικίας καθώς και τμήματα ενηλίκων για όλα τα επίπεδα.

Έχουμε συμμετάσχει σε πλήθος πολιτιστικών – μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων,σεμιναρίων παραδοσιακού χορού & τραγουδιού, ημερίδες,διαλέξεις ενώ παράλληλα έχουμε πραγματοποιήσει πλήθος εκπαιδευτικών-ψυχαγωγικών εκδρομών ανά την Ελλάδα.

Διεύθυνση :

ΚΑΛΑΜΩΝ 73Α
ΤΡΙΠΟΛΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Τ.Κ.22132

Υπεύθυνος Συλλόγου :

Παναγιώτης Αδαμόπουλος

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :

2712710307
6945903499

Email Address :

takisadams@gmail.com

Facebook url :

https://www.facebook.com/groups/moraites/

Website url :

www.plsmoraites.gr