Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Ψυχαγωγικός Αθλητικός Σύλλογος “Η ΡΙΒΑ”

Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Ψυχαγωγικός Αθλητικός Σύλλογος “Η ΡΙΒΑ”

Λίγα Λόγια Για τον Σύλλογο

Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Ψυχαγωγικός Αθλητικός Σύλλογος “Η ΡΙΒΑ” ιδρύθηκε το 1998.

 

Η Ρίβα είναι περιοχή στον Όρμο Καρλοβάσου.

Παλαιότερα ήταν απάνεμο όπου έδεναν τα καΐκια, που μετέφεραν στο Καρλόβασι πρώτες ύλες και έπαιρναν κατεργασμένα δέρματα, λάδι, κρασί και άλλα προϊόντα της Δυτικής Σάμου.

Το όνομα προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το “αριβάρω” που σημαίνει φθάνω και αφορούσε στα πλεούμενα που έφθαναν εκεί.

Μέχρι το 1960 ήταν η πιο ακμάζουσα περιοχή του Καρλοβάσου, όπου συγκεντρωνόταν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης. Βυρσοδεψεία, αποθήκες, εμπορικά, τράπεζες, αρχοντικά, καφενεία, κέντρα διασκέδασης, συνέθεταν ένα παραδοσιακό βιομηχανικό κέντρο.

Μετά το 1960 άρχισε η παρακμή της περιοχής. Η υποχώρηση της βιομηχανίας δέρματος, αλλά και η καταστροφή της παραλίας από τις “προβέτζες” (βορειοδυτικοί άνεμοι) συντελούν μαζί με την εγκατάλειψή της από την πολιτεία στο γρήγορο μαρασμό της.

Το 1980 η περιοχή που άκμαζε για πολλές δεκαετίες μετατρέπεται σε χώρο ερειπίων και σκουπιδιών. Κάθε χρόνο υποβαθμίζεται όλο και πιο πολύ, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται και από τους ανθρώπους που είχαν περάσει εκεί τη μισή τους ζωή. Οι λίγοι κάτοικοι που έμεναν εκεί, αντιστέκονταν με πείσμα Λόγοςσε αυτήν την υποβάθμιση και έψαχναν διέξοδο από αυτή τη κατάσταση.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μια παρέα φίλων, με επικεφαλής τον Γιάννη Θρασυβούλου, οργανώνουν στην περιοχή της Ρίβας υπαίθρια λαϊκή διασκέδαση με την επωνυμία “Ριβιώτικο Γλέντι”, όπου προσφέρονταν μεζέδες, κρασί και ζωντανή μουσική σ’ όσους επισκέπτονταν τη Ρίβα.

Επειδή οι επισκέπτες κάθε χρόνο αυξάνονται, οι Ριβιώτες οργανώνονται για να τους εξυπηρετήσουν και κάνουν τακτικές συναντήσεις και πολλές συζητήσεις. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις γεννιέται η ιδέα δημιουργίας ενός πολιτιστικού συλλόγου, που θα παλέψει για την αναβάθμιση της περιοχής.

Το 1998 ορίζεται διοικούσα επιτροπή, η οποία διαμορφώνει το καταστατικό της και το 1999 έχουμε το πρώτο εκλεγμένο Δ.Σ. σε ένα σύλλογο που αριθμούσε ήδη τα 82 μέλη. Μέλη του πρώτου Δ.Σ. είναι: Ριζάκης Δημήτρης (πρόεδρος), Κατσούρη Καλλιόπη (αντιπρόεδρος), Νικολάου Γιάννης (γραμματέας), Μελετίου Ευδοξία (ταμίας), Θρασυβούλου Ιωάννης (οργανωτικός γραμματέας και υπεύθυνος εκδηλώσεων), Αντώνης Πανούσος (μέλος) και Πατσιμάς Δημήτρης (μέλος). Η προσφορά όλων των μελών του Δ.Σ. είναι ανεκτίμητη, αλλά και η αγάπη με την οποία ο κόσμος αγκαλιάζει το νεοϊδρυθέντα σύλλογο είναι μεγάλη. Με συνεχείς παρεμβάσεις αρχίζει σιγά-σιγά κάτι να κινείται και σταματά η υποβάθμιση της περιοχής. Τα μέλη προχωρούν σε δενδροφυτεύσεις και εξωραϊσμό των δημοσίων χώρων. Ο Δήμος κατασκευάζει σύγχρονη παιδική χαρά, προστατεύεται κάπως η παραλία κλπ. Με συνεχείς εκδηλώσεις γίνεται έντονη η παρουσία του συλλόγου στα πολιτιστικά δρώμενα του Καρλοβάσου.

Το 2000 το “Ριβιώτικο Γλέντι” συγκεντρώνει πάνω από 1500 επισκέπτες, που διασκεδάζουν στη Ρίβα, οδ. Ποσειδώνος, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την ίδια περίοδο ξεκινά εκμάθηση παραδοσιακών χορών με δύο παιδικά τμήματα.

Το 2003 ιδρύονται τα αθλητικά τμήματα πετοσφαίρισης και κλασικού αθλητισμού. Με προπονητή τον Οδυσσέα Σπανό ξεκινά μια συστηματική δουλειά, τα αποτελέσματα της οποίας γίνονται φανερά δυο χρόνια αργότερα.

Σήμερα ο σύλλογος προσφέρει τη δυνατότητα ενασχόλησης με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, πετοσφαίριση (βόλλεϋ), επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ-πονγκ) και κλασικό αθλητισμό.

Διεύθυνση :
Καρλόβασι
Τ.Κ. 83200
Σάμος

Υπεύθυνος Συλλόγου :
Δημήτριος Ριζάκης

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :
6942281010