Πολιτιστικός Σύλλογος Γαστούνης & Περιχώρων “Η Αρχαία Ήλις”

Πολιτιστικός Σύλλογος Γαστούνης & Περιχώρων “Η Αρχαία Ήλις”

Λίγα Λόγια για τον Σύλλογο

Το καλοκαίρι του 1977….
μια παρέα φίλων αποφάσισε να αναλάβει δράση στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, που ήταν σχεδόν ανύπαρκτο μέχρι τότε. Η ιδέα έγινε πράξη και πήρε σάρκα και οστά με την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαστούνης & Περιχώρων «Η ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΣ» με σκοπό:

Την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την πολιτιστική, πνευματική, ηθική και καλλιτεχνική εξύψωση των μελών του και του τόπου.

Την διοργάνωση μορφωτικών, καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, παραστάσεων και εκδρομών.

Την δημιουργία και ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με κάθε άλλο σύλλογο ή φορέα που έχει τους ίδιους ή παρόμοιους σκοπούς.

Την δημιουργία συνδέσμου με κάθε Γαστουναίο που είναι έξω από τον τόπο του.

Την συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πραγματοποίηση κοινών στόχων.

Την αξιοποίηση όλων των μέσων, προσώπων και γενικά του δυναμικού που προσφέρει ο τόπος.

Την συμμετοχή και δραστηριοποίηση του κάθε πολίτη σύμφωνα με τις πολιτιστικές μας παραδόσεις και η δημιουργία ενός ανώτερου τρόπου ζωής.

Την συμβολή του στην προώθηση και εκτέλεση κοινωφελών έργων.

Την προάσπιση των αρχών της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Είναι σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχει έδρα τη Γαστούνη Ηλείας που υπήρξε πρωτεύουσα του Δήμου Ήλιδας.
Ο Σύλλογος αριθμεί σήμερα περί τα 160 μέλη και αποτελεί φορέα Ελληνικών πολιτιστικών παραδόσεων.

Από την ίδρυση του προσπαθεί ανελλιπώς να δίνει το στίγμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δημιουργώντας σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με άλλους συλλόγους και φορείς στην υπόλοιπη Ελλάδα ή και το εξωτερικό αφού συμμετέχει πάντα σε διάφορες εκδηλώσεις μορφωτικές, ψυχαγωγικές, χορευτικές, εκδρομές κ.λ.π. Πλούσια και πολύπλευρη υπήρξε η κοινωνική δράση του από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας. Ενεργεί για τη δημιουργία Τράπεζας αίματος για τα μέλη και τις οικογένειές τους, προσφέροντας χρηματικά ποσά υποστηρίζει το έργο ιδρυμάτων της πόλης και ενισχύει φιλανθρωπικές οργανώσεις και κινήσεις, ενδιαφέρεται και φροντίζει για την προστασία των πολιτών ενημερώνοντάς τους σχετικά με πιθανούς κινδύνους και επιδεικνύει – όπως είναι φυσικό- ευαισθησία στα εθνικά ζητήματα.

Ο Σύλλογος μας πρώτος από όλους προσπάθησε και ανέδειξε την δεκαετία του 1980 το αρχαίο θέατρο Ήλιδας όπου και έδωσε πολλές παραστάσεις επί σειρά ετών με δικές του θεατρικές ομάδες. Η προσπάθεια για την διάσωση και διάδοση των λαϊκών μας παραδόσεων είναι συνεχής.

Διοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις πολιτιστικού – επιμορφωτικού διασκεδαστικού περιεχομένου καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έχουμε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ του νομού μας, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό από όπου δεχόμαστε και προσκλήσεις. Έχουμε πάρει μέρος σε χορευτικές εκδηλώσεις σε Ιταλία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κύπρο κ.λ.π. όπως και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Διοργανώσαμε επίσημες διεθνείς σχέσεις παρουσίασης του Συλλόγου μας (ανταλλαγές με ΚΥΠΡΟ-ΙΤΑΛΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ κ.λπ). όπως επίσης και στα πλαίσια αυτά έγινε και αδελφοποίηση με τα Πυργά της Λάρνακας και το Fermigniano της Ιταλίας.

Ο Σύλλογος όμως δραστηριοποιείται συνεχώς και προς άλλες κατευθύνσεις που έχουν να κάνουν με την επιμόρφωση, με τον πολιτισμό, με τη δημιουργία σχέσεων φιλίας, με το περιβάλλον κ.λ.π.

Το έτος 2014 έγινε μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (Conseil International de la Danse – CID – International Dance Council).

Παρακολουθώντας το σφυγμό της τοπικής μας κοινωνίας θα είμαστε πάντα παρόντες σε κάθε εκδήλωση που έχει να κάνει με τους στόχους του καταστατικού μας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Διεύθυνση ¨

Σμύρνης 1 27300 Γαστούνη

Υπεύθυνος Συλλόγου :

Παναγιώτης Μυλωνάς

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :

6985971049

Email :

arxaiahlis1977@gmail.com

Website url :

https://arxaiahlis.blogspot.gr/

Facebook url :

https://www.facebook.com/arxaiailis/