ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΒΡΙΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ – ΦΟΡΕΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Λίγα Λόγια Για Τον Σύλλογο

Ο «Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης – Φορέας μελέτης και ανάδειξης Θρακικού Πολιτισμού», μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, ιδρύθηκε το 1996 στην πόλη μας από μια ομάδα Ξανθιωτών, με κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς και με Εβρίτικη καταγωγή.

Σκοπός του Συλλόγου μας είναι η δημιουργία συνείδησης για την διατήρηση, την διαφύλαξη και την διάδοση των παραδόσεων του τόπου μας, καθώς και η ανάδειξη των πνευματικών, πολιτιστικών και λαογραφικών δυνατοτήτων του Έβρου και της Θράκης γενικότερα.

Από την ίδρυσή μας έχουμε να επιδείξουμε ένα ουσιαστικό και πολύπλευρο έργο:
Οργανώνουμε τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πολιτιστικές παρεμβάσεις, διεξάγουμε προσεγμένες έρευνες, καταγραφές, τεκμηριώσεις, μελέτες και προβολές πάνω στα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία των Θρακών.
Για την προώθηση της πολιτιστικής συνείδησης στα παιδιά, κάθε χρόνο και στις αρχές Νοεμβρίου, οργανώνουμε το Πανελλήνιο Φεστιβάλ παιδικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων.
Λειτουργούμε τα τμήματα: παραδοσιακού χορού, τμήμα έρευνας – καταγραφής – αναβίωσης λαϊκών δρώμενων του Έβρου, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων και το τμήμα παραδοσιακής χορωδίας με τα οποία εκπροσωπήσαμε την Θράκη σε εκδηλώσεις φορέων σε όλο σχεδόν τον Ελλαδικό χώρο και σε πολλά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ.
Διαθέτουμε ιματιοθήκη με 130 παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης (αυθεντικές και ακριβή αντίγραφα), συλλογή με όλα τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Θράκης και βιβλιοθήκη όπου κυριαρχούν έντυπα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την ιστορία της Θράκης.

Εν κατακλείδι το εντευκτήριο μας αποτελεί ένα συστηματικό εργαστήριο παραγωγής πολιτισμού, όπου ενώνουμε τα κομμάτια της ζωντανής μας ιστορίας, θεωρώντας χρέος μας να κρατήσουμε τη μνήμη μας ακέρια και άσβεστη

Διεύθυνση :
Χ. Τρικούπη & Δ. Βιζβίζη
67100 Ξάνθη

Υπεύθυνος Συλλόγου :
Πολυμένης Απόστολος

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :
2541064603
6907330306

Email Address :

evritesxan@gmail.com