Μια Πασχαλιά και μια Λαμπρή

12 Απριλίου 2017 · 3 Σχόλια 1

Μπρουστά παέν` η μάνα του και πίσω η αδερφή του…
Στη μέσ` παέν` Αλεξαντρίς…

Ο θρήνος στην παράδοση έχει τραγουδηθεί, έχει γίνει στίχος και χορός.

Η ικανότητα του λαού μας και της παράδοσής μας να κάνει στίχο και χορό το συναίσθημα…

Ένα τραγούδι από την Θράκη, από την περιοχή των Μάρηδων* του Έβρου συγκλονίζει με τους στίχους, με το συναίσθημα.  Οι στίχοι αληθινοί και γλαφυροί, περιγράφουν το στολισμό, την πομπή, την εκκλησιά.

Χορός ζωναράδικος Έβρου, με αρκετές παραλλαγές στους στίχους με το πέρασμα των χρόνων, αλλά αναλλοίωτο το συναίσθημα… !

Μια Πασχαλιά και μια Λαμπρή
μια επίσημην ημέραν πουλάκι μου
μια επίσημην ημέρα Ναλέξαντρι.

Η μάνα στόλισε τον γιό, στην εκκλησιά να πάνε…

Μάνα νυιγιό εστόλιζε
στην εκκλησιά να πάνε πουλάκι μου
στην εκκλησιά να πάνε Ναλέξαντρι

Μπροστά πηγαίνει η μάνα και πίσω η αδερφή του Αλεξανδρή…

Μπρουστά παέν` η μάνα του
και πίσω η αδερφή του πουλάκι μου
και πισω η αδερφή του Ναλέξαντρι

Και ο Αλεξανδρής … στη μέση σαν μήλο μαραμένο… με χεράκια σταυρωμένα… ματάκια σφαλισμένα…

Στη μέσ` παέν` Αλεξαντρίς
σα μήλου μαραμένου πουλάκι μου
σα μήλου μαραμένου Ναλέξαντρι

Κόσμος παέν’ στην εκκλησιά
χεράκια σταυρώμενα πουλάκι μου
χεράκια σταυρωμένα Ναλέξαντρι

Πήγα κι εγώ στην εκκλησιά
ματάκια σφαλισμένα πουλάκι μου
ματάκια σφαλισμένα Ναλέξαντρι

Και όταν φτάνουν στην εκκλησιά, η εκκλησιά ρίχνει τα κεραμίδια…

Κι σαν τους  είδι η έκκλησιά
ρίχνει τα κεραμίδια πουλάκι μου
ριχνει τα κεραμίδια Ναλέξαντρι

Όπως μας επισήμαναν φίλοι της παράδοσης, το τραγούδι αναφέρεται σε κάποιο σοβαρό νεανικό αμάρτημα του Αλεξανδρή.  Αυτός ήταν και ο λόγος που “σαν τον είδε η εκκλησιά γύρσαν τα κεραμίδια τ’ς και τ Άγιο Πνεύμα λάλησε μέσα απ’ο τ Άγιο Βήμα: Όξω κυρά μ ο γιόκας σου είναι κριματισμένος” . Ο Αλεξανδρής στα νιάτα του καθώς προχωρούσε με τ’ άλογο συναντά ένα μισάνοιχτο κιβούρι . Από περιέργεια το ξεσκεπάζει και βλέπει μια πανέμορφη νέα κοπέλα που δεν άντεξε και την φίλησε ερωτικά.

 

* ΜΑΡΗΔΕΣ

Μικρή πληθυσμιακή ομάδα, 17000 περίπου γηγενών Θρακών, με προέλευση και καταβολές στα βάθη της θρακικής ιστορίας, που κατοικούν μόνιμα και εξακολουθητικά στην κοιλάδα του Ερυθροπόταμου και στην περιοχή Ορεστιάδας, στα ακόλουθα 13 χωριά: Αμπελάκια (Κουλακλή), Ασβεστάδες (Κιρέτσκιοϊ), Ασπρονέρι (Ακ Μπουνάρ), Βρυσικά (Καρά Μπουνάρ), Καρωτή (Κουρουτζή), Κουφόβουνο (Ιτζέκιοϊ), Κυανή (Τσαουσλή), Μάνη (Καδήκιοϊ), Νεοχώρι (Γενίκιοϊ), Παταγή (Παζαρλή), Ποιμενικό (Τσοπανλή), Σιτοχώρι (Σκουρτοχώρι – Κιζιγκίλτσκιοϊ) και Στέρνα (Τατάρ). Η επίσημη ονομασία τους είναι «ΜΑΡΗΔΕΣ». Φέρονται και με τις ονομασίες «ΜΑΡΟΙ», «ΜΑΡΑΙΟΙ» και με τα υποκοριστικά «ΠΑΡΑΠΑΓΓΗΔΕΣ» και «ΠΑΡΑΠΑΓΓΑΙΟΙ».

Αποτελούν ολωσδιόλου ξεχωριστή θρακική φυλή, με χαρακτηριστικά προσομοιάζοντα προς εκείνα των αρχαίων Θρακών. Ακόμη και σήμερα, είναι πληθυσμιακή ομάδα με ισχυρή εσωτερική συνοχή. Έχουν κοινή προέλευση, ιστορικές καταβολές, ίδια ψυχοσύνθεση και χαρακτήρα, συμπεριφορά, νοοτροπία, έκφραση και προφορά, ήθη και έθιμα και παραδοσιακή ενδυμασία. Στο εσωτερικό της κοινωνίας τους επικρατεί ο θρακικός τρόπος ζωής, είναι δεμένοι με την πλούσια και γνήσια θρακική παράδοσή τους, ενώ μέχρι πρότινος (περίπου το 1950) αποτελούσαν μια απόλυτα κλειστή κοινωνία.

xoreytis.gr

 

 

 


3 thoughts on “Μια Πασχαλιά και μια Λαμπρή

  1. Καλή Ανάσταση Καλό Πάσχα. Τό τραγούδι αναφέρεται σε κάποιο σοβαρό νεανικό αμάρτημα του Αλεξανδρη και όχι στον θάνατό του. Αυτός ήταν και ο λόγος που ” σαν τον είδε η εκκλησιά γύρσαν τα κεραμίδια τ’ς και τ Άγιο Πνεύμα λάλησε μέσα απ’ο τ Άγιο Βήμα: Όξω κυρά μ ο γιόκας σου είναι κριματισμένος.Ο Αλεξανδρής στα νιάτα του καθώς προχωρούσε με τ’ άλογο συναντά ένα μισάνοιχτο κιβούρι . Από περιέργεια το ξεσκεπάζει και βλέπει μια πανέμορφη νέα κοπέλα που δεν άντεξε και την φίλησε ερωτικά.

    1. Η ιστορία του τραγουδιού είναι πολύ ενδιαφέρουσα όντως, το συναίσθημα και την ικανότητα του λαού μας να κάνει στίχους και χορό θέλαμε να τονίσουμε και όχι να ερμηνεύσουμε διαφορετικά την παράδοση. Σας ευχαριστούμε ! Καλή Ανάσταση !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

fifteen + 16 =