Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες – Έφεδρος ανθυπολοχαγός…

22 Οκτωβρίου 2018 · Leave a Comment Like

Στις 9 Οκτωβρίου του 1973 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Αλβανία», αφιερωμένος στην Εποποιία του 1940. Τη μουσική έγραψε ο Γιώργος Κατσαρός, τους στίχους ο Πυθαγόρας και ερμηνεύει μοναδικά η Μαρινέλλα.

Η «Αλβανία» αποτελεί ένα από τα αθάνατα έργα στον χώρο της ελληνικής δισκογραφίας. Τόσο ο Γιώργος Κατσαρός όσο και ο Πυθαγόρας και η Μαρινέλλα έδωσαν πραγματικά τον καλύτερο εαυτό τους για τη δημιουργία μιας Ποιοτικής Σύνθεσης, που έχει αγαπηθεί και συγκινήσει, «μιλώντας» κατευθείαν στην κάθε ελληνική ψυχή.

Τα 12 τραγούδια της «Αλβανίας» είναι τα εξής: Δυο παιδιά απ’ το Βραχώρι, Οι Ηπειρώτισσες, Ο έφεδρος, Μάνα θα τους περιμένει, Γράμμα από το μέτωπο, Πήραμε τ’ Αργυρόκαστρο, Ο Ναπολιτάνος, Ένας Θεσσαλός φαντάρος, Νύχτα ευλογημένη, Η κατάρρευση, Η οπισθοχώρηση και Μάνα μου κρύψε το σπαθίτο οποίο, επειδή θεωρήθηκε ως αντιστασιακό, είχε απαγορευθεί από τη Χούντα. Τα τραγούδια αυτά παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, με τεράστια επιτυχία, μεταδόθηκαν δε απευθείας από την ΕΙΡΤ της εποχής, την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου του 1973. 

 

Μιχάλης Πράσινος

Ως δείγμα της εξαιρετικής ποιότητας αυτού του έργου μπορεί να θεωρηθεί αναμφισβήτητα το θαυμάσιο τραγούδι «Ο έφεδρος»… όπου με ρωμαλέους στίχους, ο αείμνηστος Πυθαγόρας, αναφέρεται στον πρώτο Έλληνα νεκρό, του Αλβανικού πολέμου, από τις τάξεις των εφέδρων, στον ηρωικό νησιώτη από την Αμοργό Μιχάλη Πράσινο, από τα Κατάπολα της μικρής αλλά ηρωικής Αμοργού, που δίπλα στον επίσης νησιώτη από την Χάλκη τον  Αλέξανδρο Διάκοτον πρώτο νεκρό του πολέμου από τις τάξεις των μονίμων, , αποτελούν το σύμβολο της θυσίας του λαού μας ενάντια στους πάσης φύσεως επίδοξους σφετεριστές αυτού του μικρού αλλά ευλογημένου τόπου, που είναι η πατρίδα μας.

Τι γύρευες στ’ αλβανικό βουνό,

μονάκριβε νησιώτη;

Και λαβωμένο κλαίει το δειλινό

την ακριβή σου νιότη…

Πάει ο ήλιος, πάει κι η Αμοργός,

στα μάτια του νυχτώνει.

Κι ο έφεδρος ανθυπολογαχός

κοιμάται μες στο χιόνι.

Τα χρόνια σου καπνός τα παιδικά,

ανάσα η εφηβεία.

Στον τοίχο – ματωμένα ιδανικά –

μετάλλια και βραβεία.

Πάει ο ήλιος, πάει κι η Αμοργός,

στα μάτια του νυχτώνει.

Κι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός

κοιμάται μες στο χιόνι.


Πηγές :

Δισκογραφία Μαρινέλλας – 1973 – Αλβανία

Palmografos.com: 
Palmografos.com – Ο «Έφεδρος ανθυπολοχαγός»… της «Αλβανίας» – Της Γιόλας Αργυροπούλου-Παπαδοπούλου* 


 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × 2 =