Σόφκα (Χορός από το χωριό Γρίβα Νομού Κιλκίς)

13 Ιανουαρίου 2018 · Leave a Comment 1

Σόφκα ήταν παραδοσιακός χορός του χωριού Γρίβα Γουμένισσας του Νομού Κιλκίς.

Η Γρίβα είναι  χωριό του Δήμου Παιονίας, στην ομώνυμη επαρχία, του Nομού Κιλκίς της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι κτισμένη στους πρόποδες της ανατολικής πλαγιάς του όρους Πάικο, με το ξακουστό Δάσος των Καστανιών σε υψόμετρο 470 μ. Βρίσκεται 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 50 χιλιόμετρα ανατολικά από την ομώνυμη πρωτεύουσα του Νομού Κιλκίς και 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Γιαννιτσών.

Η ιστορία της διάσωσης.

Κατά την διάρκεια ενός γλεντιού σε γάμο, στην Γρίβα, στην πλατεία του χωριού μια ηλικιωμένη πλησίασε την ορχήστρα που έπαιζε μουσική και συγκεκριμένα τον αείμνηστο Γιώργο Ασαρτζή έναν εξαιρετικό οργανοπαίχτη κλαρίνου της περιοχής και του ζήτησε να παίξει την Σόφκα.
Της απάντησε ότι δεν γνωρίζει να παίξει αυτό τον χορό και της ζήτησε να του το τραγουδήσει ώστε να προσπαθήσει να το παίξει . Όταν τελικά άρχισε να παίζει την μελωδία διαπίστωσε ότι αρκετοί από αυτούς που ήταν στην πλατεία άρχισαν να λένε “να η Σόφκα”, αναφέροντας το πόσο καιρό είχανε να την ακούσουν καθώς επίσης ότι γνώριζαν και το τραγούδι που υπάρχει στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα της Γρίβας, τα “Εντόπια”.

Μετά από αυτό το περιστατικό ο πατέρας του Γιώργου Ασαρτζή, ο Τριαντάφυλλος Ασαρτζής επίσης ξακουστός και πολύ καλός οργανοπαίχτης ρώτησε στην Γουμένισσα ηλικιωμένους για να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τον χορό, έτσι με την βοήθεια τους έβγαλε τα βήματα της Σόφκας.
Στην συνέχεια ο μπαρμπά Τριαντάφυλλος την έδειξε για πρώτη φορά μαζί με μια χοροδιδάσκαλο σε σεμινάριο στην Καβάλα το 2006 γιατί αυτός δεν ήξερε να μετράει τα βήματα, καθώς και σε ένα σεμινάριο που διοργάνωσε ο Λ.Ο. Αριδαίας ¨Οι Αλμπωπες¨ το 2008.

Ο ξεχασμένος αυτός χορός, επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο και χορεύετε πλέον από πλήθος πολιτιστικών συλλόγων. Πηγή : http://macedonia-documents-and-proofs.blogspot.gr/2012/01/blog-post.html
Χοροδιδάσκαλος Παντελής Πασχαλίδης από τον Πολυπλάτανο Νάουσας τα οποία του τα μετέφερε ο Γιώργος Ασαρτζής.

Μια εκδοχή ακόμα που επικρατεί, είναι η ιστορία της Σοφίας που αρρώστησε. Τα βάσανά της αρχίζουν όταν κάποιο πρωινό ξυπνά και νοιώθει πάρα πολύ άρρωστη. Τις πρώτες μέρες, προσπάθησε να κρατήσει την αδιαθεσία της μακριά από τους γονείς της. Λίγο από φόβο λίγο να μην τους ανησυχήσει, άφησε τις μέρες να περνούν. Βλέποντας όμως ότι δεν καλυτερεύει, πηγαίνει  κλαίγοντας, στον πατέρα της και του λέει ότι δεν είναι καλά, για να την βοηθήσει. 

Η ιστορία της Σοφίας (Σόφκα) έχει τραγουδηθεί με στίχους στα “Εντοπικά”. 

Σήκω θα πάμε, Σοφία μπαμπάκα μου, στην Γουμένισσα
(Στάνι κι όϊμε, Σόφκα να τάτκο, να γκράντα Γκουμεντζια.)

Ωχ αμάν αμάν, Σοφία μπαμπάκα μου, στην Γουμένισσα
(Ωχ αμαν – αμαν, μπέλα Σοφκα, να γκράντα Γκουμεντζια)

Αυτός να μάς πεί, Σοφία μπαμπάκα μου, ποιά η αρρώστεια σου
(Ον ντα νι καζια, Σοφκα να τατκο, σιο τιε μπολκατα.)

Η Σοφία, σύμφωνα με την “ιστορία” ήταν “άρρωστη” περιμένοντας… παιδί !

Πηγή : http://griva-kilkis.blogspot.gr/2011/04/blog-post_14.html


Συλλογή Πληροφοριών xoreytis.grΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × 3 =