Κατίνα Παππούλη

Στις 11 Ιουλίου 2019 συμπληρώνονται τρία χρόνια από τον θάνατο της Κατίνας Παππούλη η οποία υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες φωνές της Κω και της Αντιμάχειας.

Γεννήθηκε στις 02/02/1937 στον οικισμό Βαλλάρη της Αντιμάχειας και όταν ήταν τριών ετών έμεινε άστεγη με την οικογένειά της, μιας και οι Ιταλοί κατακτητές γκρέμισαν το σπίτι τους για να κατασκευάσουν το αεροδρόμιο. Από τα δύσκολα παιδικά της χρόνια αγάπησε το παραδοσιακό τραγούδι και μαθαίνει να τραγουδά όλα τα τραγούδια του τόπου μας. Από το 1980 θα τραγουδά μαζί με τον βιολιστή και αδελφό της Γιώργο Σακέλλη σε γάμους πανηγύρια και γλέντια του νησιού. Δεν έκανε ποτέ δισκογραφία μιας και δεν υπήρξε ποτέ επαγγελματίας τραγουδίστρια, συμμετείχε όμως σε αρκετές ηχογραφήσεις-καταγραφές με τον Σίμωνα Καρά το 1971 στην Ραδιοφωνία Ρόδου με τον Γιάννη Κουλιανό το 1976, σε εκδόσεις του δήμου Ηρακλειδών το 2000, του Πολιτιστικού συλλόγου το 2008 και σε πολλές άλλες ερασιτεχνικές καταγραφές αφήνοντας μας έτσι πολύ ηχητικό υλικό με τα τραγούδια της. Το τραγούδι «το μωρό μου» που ακούμε (στην Αντιμάχεια ονομάζεται «παλιός Αντιμαχείτικος σιανός») ηχογραφήθηκε το καλοκαίρι του 1976 στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού Ρόδου ύστερα από πρόσκληση του σπουδαίου βιολιστή Γιάννη Κουλιανού μαζί με άλλους 18 σκοπούς. Μαζί με τον Γιάννη Κουλιανό έπαιξαν, λαούτο ο Αντώνης Γερασκλής από την Καρδάμαινα της Κω, και σαντούρι ο Σταμάτης Ροδίτης.


 

 


Μπροβάλετε μπροβάλετε  “Δράσεις”
Γιάννης Μαστόρος-Κυριάκος Παππούλης

Η δράση «Μπροβάλετε – Μπροβάλετε» είναι μια ιδέα πρωτοβουλία και προσπάθεια για την καταγραφή, την διάσωση και την διάδοση του λαϊκού πολιτισμού της Κω.

https://www.facebook.com/Μπροβάλετε-Μπροβάλετε-Δράσεις-2004639553156813/


 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

19 − nine =