Συρτός η «τραβηχτός» χορός Κω

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε πως χορεύεται ο συρτός η «τραβηχτός» (όπως λεγόταν παλιά) χορός στην Κω. Το βίντεο ντοκουμέντο είναι από πανηγύρι της Παναγίας της κοίμησης στην Αντιμάχεια της Κω πιθανόν στις 15/08/1986. Ο συρτός-τραβηχτός χορός φαίνεται ότι χορεύεται ίσια μπροστά χωρίς οι χορευτές να περνούν το αριστερό τους πόδι από πίσω έτσι όπως λανθασμένα διδάσκεται πλέον από τους περισσότερους χοροδιδασκάλους στο νησί. Το κράτημα δε των χεριών η λαβή γίνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι αυτός που κρατούν στην αρχή του χορού όταν τα άτομα στον κάβο είναι λίγα με τα δύο χέρια ανοιχτά και ο δεύτερος και πιο συνήθης τρόπος με το αριστερό χέρι ανεβασμένο από τον αριστερό τους ώμο ενώ το δεξί ακουμπά στον αριστερό ώμο του προπορευόμενου χορευτή κρατώντας του το αριστερό του χέρι πάνω από τον ώμο του. Οι σκοποί που ακούγονται είναι συρτός πολίτικος, στείλε με μάνα στο νερό, και στην Αγιά Μαρκέλλα. Στο βιολί είναι ο Γιώργος Σακέλλης στο λαούτο ο Νίκος Παππούλης και στο ακορντεόν ο Σαράντος Χαρμαντάς. Τραγουδά η Κατίνα Παππούλη. 
Βίντεο αρχείο: Βάσω Σχουλή, Ιωάννα Ευθυμιάδη.

Σούστα η «Κρητικά» Κω

Την σούστα στην Κω τα παλαιότερα χρόνια συνήθιζαν να την ονομάζουν «Κρητικά». Το βίντεο ντοκουμέντο είναι από πανηγύρι της Παναγίας της κοίμησης στην Αντιμάχεια της Κω πιθανόν στις 15/08/1986. Εδώ βλέπουμε πως χορεύεται η σούστα στην Κω με τον μπροστάρη να είναι πάντα άντρας κρατώντας δίπλα του κάποια γυναίκα σύζυγο, μάνα, αδελφή(κάποιο άτομο της οικογένειας, αλλά και με το οποίο γνωρίζονταν χορευτικά, ήξερε η ντάμα τα ταλίμια του χορευτή), να κλείνει και να ανοίγει τον κάβο κάνοντας ταυτόχρονα και τις φιγούρες του. Τα χέρια κρατούν σταυρωτά εκτός του μπροστάρη που κρατά όπως βολεύουν οι φιγούρες που κάνει κρατώντας πάντα μαντήλι. Εκτός του μπροστάρη που όπως είπαμε είναι πάντα άντρας , άντρες κρατούν και στο τέλος ενώ όλες οι γυναίκες είναι στην μέση. Στην αρχή του χορού χορεύει ο Ζαχαρίας Περρής ενώ αργότερα πιάνει μπροστά ο αδελφός του Ηλίας. Συγκινητική στιγμή είναι όταν χορεύει μαζί του η ηλικιωμένη μητέρα του Διονυσία ενώ τους ραίνει στα όργανα ο βρακοφόρος πατέρας του Περικλής με την άσπρη κεφαλομαντήλα. Στο βιολί είναι ο Γιώργος Σακέλλης στο λαούτο ο Νίκος Παππούλης και στο ακορντεόν ο Σαράντος Χαρμαντάς. 
Βίντεο αρχείο: Βάσω Σχουλή, Ιωάννα Ευθυμιάδη.

 


Μπροβάλετε μπροβάλετε  “Δράσεις”
Γιάννης Μαστόρος-Κυριάκος Παππούλης

Η δράση «Μπροβάλετε – Μπροβάλετε» είναι μια ιδέα πρωτοβουλία και προσπάθεια για την καταγραφή, την διάσωση και την διάδοση του λαϊκού πολιτισμού της Κω.

https://www.facebook.com/Μπροβάλετε-Μπροβάλετε-Δράσεις-2004639553156813/


 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

three + eight =