Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας

Είμαστε στο …. Εμείς!!

Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας η ένωση δηλαδή όσων αντλούν την καταγωγή τους από τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας είναι ένα συλλογικό εγχείρημα με στόχους που άπτονται κυρίως του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Νέας Ιωνίας. Σε αυτήν την πόλη της προσφυγιάς της Μικράς Ασίας, προστέθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια και οι εσωτερικοί μετανάστες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Δούλεψαν σκληρά, χωρίς ωράριο συχνά και χωρίς τις στοιχειώδεις, για σήμερα, προϋποθέσεις για μια ανθρώπινη ζωή στα κλωστοϋφαντουργεία του «Μικρού Μάντσεστερ», όπως αποκαλούσαν τη Νέα Ιωνία τα χρόνια εκείνα.

Είμαστε οι Ρουμελιώτες και οι Ρουμελιώτισσες που προερχόμαστε από τους ορεινούς όγκους της Οίτης, της Γκιώνας, του Τυμφρηστού, του Παρνασσού, των Βαρδουσίων, του Καλλιδρόμου, του Ελικώνα, του Ζυγού, των Αγράφων, των Ακαρνανικών Ορέων, από τόπους που μαρτυρούν ιστορική παρουσία χιλιάδων χρόνων και πολιτιστική προσφορά ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο στο Πανελλήνιο αλλά και σε ολάκερη την Οικουμένη.

Οι πρόγονοί μας κατοικούσαν και αγωνίζονταν να αναθρέψουν τις φαμελιές τους με την κτηνοτροφία, τις γεωργικές δουλειές στα καπνοχώραφα του Αγρινίου, τις βαμβακοκαλλιέργειες της Κωπαϊδας, τους ελαιώνες της Στυλίδας και της Άμφισσας, την αλιεία στις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου και στις λίμνες της Αιτωλίας. Οι πρόγονοί μας αποτέλεσαν τη ζύμη της Επανάστασης του 1821 και της Εθνικής Αντίστασης του 1940 – 1944.

Μετά την κατοχή και τον εμφύλιο σπαραγμό, η ανεργία έπληξε τις επαρχίες της πατρίδας μας. Τότε τα αστικά κέντρα προσέφεραν δουλειά στους ανέργους επαρχιώτες. Πολλοί Ρουμελιώτες και Ρουμελιώτισσες στάθηκαν στη Νέα Ιωνία, έκαναν οικογένειες, ανέθρεψαν παιδιά, χάρηκαν εγγόνια, δούλεψαν σκληρά στις φάμπρικες και τα ορυχεία της Καλογρέζας, πρόκοψαν και σήμερα αποτελούν ένα ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της πόλης μας.

Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας συνεργαζόμενη ισότιμα με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους τοπικούς φορείς του τόπου μας, προσπαθεί να συγκεράσει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων που ζουν και μοχθούν σε αυτήν την πόλη.

• Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, τις προσδοκίες, τα όνειρά μας αλλά και το πείσμα μας με τις Δημοτικές και άλλες αρχές για να πετύχουμε την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής μας, πιο ανθρώπινες σχέσεις όλων όσων ζούμε εδώ.
• Θέλουμε να γνωρίσουμε στους νέους και στις νέες, τα ήθη και τα έθιμά μας, τις παραδόσεις των γονιών και παππούδων μας που ζούσαν στη Ρούμελη.
• Θέλουμε να αναδείξουμε τις διαχρονικές αξίες που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, της πίστης, της λεβεντιάς, της μπέσας του λόγου, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της υπερηφάνειας.

Γιατί όπως λέει και ο ποιητής «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή!»

Περίοδος 2018 – 2019

Ομάδες Παραδοσιακών Χορών για ενήλικες
Ομάδα Παραδοσιακών Χορών για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού και Γυμνασίου
Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού
Θεατρική Ομάδα
Εργαστήρι Ελληνικής Χορωδιακής Μουσικής (έντεχνη, ρεμπέτικη, λαϊκή).
Τμήμα Latin, Ευρωπαϊκών και Λαϊκών χορών
Διδασκαλία Παραδοσιακών Οργάνων.
Νεανική Χορωδία
Εργαστήρι Μελέτης της Προφορικής Ιστορίας των Ρουμελιωτών της Νέας Ιωνίας
Σεμινάρια Παραδοσιακών Χορών κ.ά.

Περισσός. 3ο Γυμνάσιο και 6ο Λύκειο, Μακελαράκη και Σαλαμίνος
Αλσούπολη. 16ο Δημοτικό Σχολείο, Μεσσηνίας 15

Διεύθυνση :
Μακελαράκη 3, 142 32,
Περισσός. Νέα Ιωνία

Τηλέφωνα Επικοινωνίας :
6979047801, 6989699383

Υπεύθυνος Συλλόγου :
Αθανάσιος Ραφτόπουλος