Μια χώρα εύκαρπη, που έχει γεννήσει και συνεχίζει να γεννά
τους πιο άξιους ανθρώπους στη δηµοκρατία, στις επιστήµες, στα γράµµατα…

Οι Κρητικοί είναι πραγµατικά αξιοθαύµαστοι. Σε πείσµα των αντιξοοτήτων πενήντα αιώνων, έµαθαν να διατηρούν αναλλοίωτα τα εθνικά χαρακτηριστικά και την καθαρή γλώσσα τους: ανδρεία ανάµεικτη µε αίσθηµα ανεξαρτησίας, ευφυΐα ζωηρή, φλογερή φαντασία, γλώσσα γεµάτη εικόνες, αυθόρµητη και ανεπιτήδευτη, αγάπη για κάθε µορφής περιπέτεια, ακατανίκητη ορµή ελευθερίας… Μια χώρα εύκαρπη, που έχει γεννήσει και συνεχίζει να γεννά τους πιο άξιους ανθρώπους στη δηµοκρατία, στις επιστήµες, στα γράµµατα…

Η κουλτούρα και ο χαρακτήρας των ανθρώπων της Κρήτης είναι πολύ ιδιαίτερα. Επηρεασµένοι από τους διαφορετικούς κατακτητές στην πορεία της ιστορίας τους, οι Κρητικοί είναι πολυδιάστατοι και εντυπωσιάζουν πάντα τους επισκέπτες τους. Φιλόξενοι, χαρούµενοι, δυναµικοί, παραδοσιακοί, αλλά και σύγχρονοι, θα σας ξεναγήσουν µε χαρά και περηφάνια στον τόπο τους, θα σας παροτρύνουν να δοκιµάσετε όλα τα (πραγµατικά πάρα πολλά…) τοπικά προϊόντα και θα σας διηγηθούν ιστορίες και µύθους για το νησί τους.

Όλοι µας λίγο πολύ έτυχε να ακούσουµε για την κρητική λεβεντιά, την ντοµπροσύνη, την ευθύτητα και τη φιλοξενία.

Την περηφάνια, την ιδιοµορφία, αλλά και την ανθεκτικότητα στο χρόνο αυτού του τόσο ζωντανού και ιδιαίτερου νησιωτικού κοµµατιού του ελληνισµού. Όταν όµως τα βιώσεις άµεσα, αντιλαµβάνεσαι αµέσως πως όσο περισσότερο βρίσκεσαι σε αυτόν τον τόπο, τόσο περισσότερο σε µαγνητίζει και θέλει να σε κρατήσει κοντά του.

Αν µάλιστα έχεις την τύχη να σε προσκαλέσουν σε ένα κρητικό τραπέζι, αντιλαµβάνεσαι από την πρώτη στιγµή την αυθεντικότητα αυτών των ανθρώπων, την προσήλωσή τους στο ένδοξο παρελθόν τους και την πεισµατική άρνησή τους να αποδεχθούν οτιδήποτε έρχεται για να τους αλλοιώσει. Και µιλάµε για το κρητικό τραπέζι, γιατί σε αυτό οι Κρητικοί βγάζουν τον πραγµατικό τους χαρακτήρα. Εκεί θα σου πουν για την ιστορία τους, για το δέσιµό τους µε τον τόπο τους, έναν τόπο ξεχωριστό, ιδανικό. Εκεί θα σου µιλήσουν µε υπερηφάνεια για το νησί τους και τα προϊόντα του: από το κρασί και το λάδι τους, µέχρι τα τυριά, τα χόρτα και τα βότανά τους. Και τις περισσότερες φορές µε µια καλή δόση κρητικού χιούµορ, πράγµα που σε κάνει να µη θέλεις ποτέ να τους κακοκαρδίσεις. Και όλα αυτά πάντοτε παρέα µε ένα ποτηράκι τσικουδιά, το σήµα κατατεθέν τους, που τους συντροφεύει σε λύπες και χαρές, σε γλέντια και κοινωνικές εκδηλώσεις, σε καλωσορίσµατα και αποχαιρετισµούς. Και προσοχή! Ποτέ µην αρνηθείτε το κέρασµά τους. Το θεωρούν προσβολή, αφού οι ίδιοι είναι έτοιµοι να σου προσφέρουν τα πάντα για να σε ευχαριστήσουν. Αν και είναι δύσκολο στην αρχή, µόλις αντιληφθείς την κρητική νοοτροπία και την παράδοση του πιοτού, εύκολα θα γίνεις ένας από αυτούς!


Αν έχετε την τύχη να βρεθείτε στην Κρήτη, µην είστε επιφυλακτικοί.

Αφεθείτε στη µαγεία της και δεχθείτε µε την καρδιά σας όλα όσα έχει να σας προσφέρει. Γίνετε ένα µε τον τόπο και απολαύστε τον µε όλο σας το είναι.

Και να είστε σίγουροι πως, όταν θα φεύγετε, δεν θα µπορέσετε να πείτε «αντίο»… Μονάχα «καλή αντάµωση»…

 

 

 

Επιμέλεια: Παλακίδου Χριστίνα
(Γραμματέας Συλλόγου “Ξαστεριάς” Θέρμης)
christinapalakidou@gmail.com

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΞΑΣΤΕΡΙΑ»
ΘΕΡΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

 

 

 

 

email : xasteriathermis@gmail.com

website url : www.xasteriathermis.blogspot.gr

YouTube: xasteriathermis

Twitter: xasteriathermis

facebook url : https://www.facebook.com/xasteriathermis

Google+: https://plus.google.com/ Σύλλογος Κρητών Θέρμης «Ξαστεριά»

Instagram: xasteriathermis


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 × 3 =