Ελληνική Παράδοση

13 Ιανουαρίου 2018 · Leave a Comment 2

Το χειμώνα του 2006 ιδρύθηκε με πολύ αγάπη και μεράκι το Σωματείο Ελληνικών Χορών και Λαογραφικών Ερευνών “Ελληνική Παράδοση” από δραστήριους γηγενείς κατοίκους του Δήμου Ιλίου. Πρωτεργάτες και ψυχή του Σωματείου οι χοροδιδάσκαλοι Έφη Ρούτη και Βασίλης Τσούνης. Πρωτοχορευτές του Θεάτρου Δόρας Στράτου για πολλά χρόνια, με πολύχρονη εμπειρία, πλήθος παραστάσεων στο ενεργητικό τους και μεγάλη έρευνα στην Ελληνική μας παράδοση, στους χορούς μας, στα έθιμα του τόπου μας, στις φορεσιές αλλά και στο ύφος κάθε περιοχής. Δάσκαλοι με όλη τη σημασία της λέξης, με πάθος, πολύ αγάπη, χαμόγελο και ζεστή καρδιά!

Ιδιαίτερη σημασία για την “Ελληνική Παράδοση” έχει η έρευνα και καταγραφή των τοπικών χορών, ηθών και εθίμων από όλη την Ελλάδα, με επί τόπου καταγραφές προσεγγίζοντας την κάθε περιοχή μουσικοχορευτικά, ιστορικά, λαογραφικά αλλά και ενδυματολογικά. Το Σωματείο διαθέτει πάνω από δέκα χορευτικά τμήματα  με χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας στην πιστότερη και αυθεντικότερη μορφή τους.  Επίσης διαθέτει ιματιοθήκη η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται με δεκάδες παραδοσιακές φορεσιές, καθώς και φορεσιές ιδιαίτερες που δεν υπάρχουν σε άλλα βεστιάρια και έχουν κατασκευαστεί από τους καλύτερους και μοναδικούς στο είδος τους όπως “Μπούλες και Γενίτσαροι” από την Νάουσα, “Γέροι και Κορέλες” από την Σκύρο, “Μέριο” από τον Σοχό Θεσσαλονίκης και πολλές άλλες πάντα στην αυθεντική τους μορφή. 

H “Ελληνική Παράδοση” έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων εντός και εκτός Ελλάδας. Ιδιαίτερη στιγμή για το Σωματείο, τους δασκάλους και τους χορευτές του,  ήταν η παράσταση στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Οι σταθμοί του ταξιδιού πολλοί, Καβάλα, Κομοτηνή, Κωνσταντινούπολη, Ξάνθη, με κέφι αμείωτο, χαμόγελα, συγκίνηση και περηφάνια.

 

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η “Ελληνική Παράδοση“, έβαψε με χρώματα και ήχους Ελληνικούς την πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι. Καλεσμένη της Ελληνικής κοινότητας της Σερβίας, στο κέντρο του Βελιγραδίου, ξεσήκωσε Έλληνες και Σέρβους σε ένα παραδοσιακό γλέντι με χορούς από Μακεδονία, Ρούμελη, Ανατολική Ρωμυλία και νησιά. Ταξίδι χαραγμένο στην μνήμη τους, Σκόπια, Σερβία, Βουλγαρία. 

 

Το Σωματείο μαζί με τους χοροδιδασκάλους του, έχει βραβευτεί για την προσφορά τους στον πολιτισμό. Διατηρεί άσβεστη την φλόγα της Ελληνικής Παράδοσης. Συνεργάζεται άμεσα και διατηρεί στενούς δεσμούς με το Θέατρο Ελληνικών Χορών Δόρας Στράτου, όπου πραγματοποιεί παραστάσεις με ιδιαίτερη απήχηση. 

 

Συμμετέχει σε τηλεοπτικές εκπομπές πάντα με ήθος και σεβασμό.

 

Επιπλέον, διοργανώνει παραστάσεις τόσο χορευτικές όσο και θεατρικές δίνοντας τόνο και στίγμα σε κάθε εποχή και περιοχή, όπως “Γράμματα από το Μέτωπο“, “Από το διάβα της Ανατολής στο πέρασμα της Δύσης“, “Το έπος του 1821 μέσα από το δημοτικό μας τραγούδι“, κ.α.

 

Τιμά τους ήρωες του Έθνους μας, σε επετείους και εθνικές γιορτές.

 


Το Σωματείο συμμετέχει ενεργά σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις παρουσιάζοντας με κέφι και μεράκι χορούς από Ανατολική Ρωμυλία, Θράκη, Μακεδονία, Ρούμελη, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, Μικρά Ασία, Καππαδοκία, Ικόνιο και Πόντο, από το Ιόνιο έως τα βάθη του Αιγαίου, καλύπτοντας κάθε γωνιά της Ελλάδας, ηπειρωτική και νησιώτικη.  Το χειροκρότημα του κόσμου και τα χαμόγελα μετά από κάθε εμφάνιση που ξεσηκώνει το κοινό, είναι η καλύτερη ανταμοιβή.

 

Στην “Ελληνική Παράδοση” ο χορός είναι τρόπος ζωής… είναι έκφραση συναισθημάτων…

Είμαστε μια οικογένεια που μεγαλώνει αρμονικά…

Το ταξίδι συνεχίζεται … σε δρόμους παραδοσιακούς !!!

Ιωαννίνων 95 & Σινά, 2ος  Όροφος
Ίλιον, Τ.Κ: 13123

Τηλ.: 6979196187

https://www.facebook.com/ellinikiparadosi
https://www.elliniki-paradosi.gr
https://www.instagram.com/ellinikiparadosi

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

19 + 16 =