Η κρητική κουζίνα θεωρείται πλέον μία από τις πιο υγιεινές παγκοσμίως αν και σε κάποια φαγητά όπως είναι οι πίτες, είναι υπερεκτιμημένη. Οι Βλάχες ανοίγουν πολύ καλύτερο φύλλο, λεπτό και μεταξωτό και με αποτέλεσμα οι πίτες τους να είναι πολύ καλύτερες.  Οπότε τα πιτοειδή που θα βρείτε σε αυτό το βιβλίο, δεν έχουν να κάνουν με το άνοιγμα φύλλου για πίτα.

        Θα αναρωτηθείτε γιατί τόσος ντόρος για τα Κρητικά προϊόντα. Τομάτες , μέλι και σταφίδες  για παράδειγμα, έχουμε σχεδόν παντού. Απλά οι σχετικά ήπιες  καιρικές συνθήκες καθυστερούν την χρήση  των θερμοκηπίων. Κυρίως για τις τομάτες. Έπειτα όσον αφορά το μέλι, τα περισσότερα μέρη στα βουνά της Κρήτης αν και άγονα, φημίζονται για τα αρωματικά, θεραπευτικά βότανα ,απάτητα και αράντιστα  στα οποία βόσκουν οι μέλισσες. Οπότε το αποτέλεσμα, είναι ένα υπέροχο αρωματικό γεμάτο θρεπτικά συστατικά και ελαφρύ στη γεύση  μέλι .

           Οι σταφίδες δεν είναι πάντα δικές τους. Αν οι Κλιματολογικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν δεν έχουν σωστή σοδιά. Οπότε  δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες προς πώληση και  εισάγουν και από Τουρκία κάποιες φορές. Βασικό ποτό τους είναι η Τσικουδιά. Ρακή  ή Τσικουδιά για τους  Κρητικούς όμως Ρακή  και για τους Τούρκους  που προσπάθησαν και πάλευαν επι χρόνα  να πάρουν την πατρότητα της, αλλά ο σουλτάνος  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε δια νόμου να γίνει εθνικό ποτό της Τουρκίας, το μη αλκοολούχο αλλά γαλακτοκομικό Αριάνι. Η λέξη τσικουδιά προέρχεται από τη λέξη τσίκουδο που είναι τα στέμφυλα. Μπορεί όμως το ποτό να παραχθεί από μούρα (μουρνορακή) ή και από δαμάσκηνα, οπότε και γίνεται πιο βαρύ.

        Όσον αφορά την τυροκομία, βασίζεται περισσότερο στο αιγοπρόβειο γάλα όπως παραδοσιακά και όλης της Ελλάδας, μιας και οι Αγελάδες δεν αφθονούν.  Τα τυριά είναι σχεδόν ίδια με της υπόλοιπης Ελλάδας . Μυζήθρα, Ανθότυρος, Ανθόγαλα. Ξεχωρίζει η Γραβιέρα της Κρήτης, καθώς επίσης και τυριά όπως η Μαλάκα(μαλακότυρος) , η στάκα(τυρί παρασκευασμένο από την τσίπα του πρόβειου γάλακτος). Από τη στάκα βγαίνει και το ευωδιαστό στακοβούτυρο, σχεδόν ίδιο με το πρόβειο λιωμένο που πωλείται  σε βαζάκια., καθώς επίσης και τυριά που  αρωματίζονται με τα αρωματικά βότανα του νησιού.

     Όπως σε όλη την Ελλάδα, επειδή τα ψυγεία δεν υπήρχαν, ο μόνος τρόπος να διατηρούν το κρέας όλο το χειμώνα ήταν το πάστωμα με λίγδα. Έτσι λοιπόν έχουν κι εκεί το χοιρινό κρέας αναμεμειγμένο με αρωματικά βότανα, διατηρημένο στη λίγδα του. Το λεγόμενο Απάκι καθώς επίσης και το χοιρινό καπνιστό με αρωματικά βότανα, σύγκλινο, που κανονικά ονομάζεται Σύγλινο (γιατί όπως είπαμε διατηρείται μέσα στη γλίνα του) τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές και αποτελούν και έναν ιδανικό μεζέ.

     Τέλος  χαρακτηριστικό έδεσμα της κρητικής κουζίνας, τα παξιμάδια. Με διάφορα άλευρα, το πιο κοινό από όλα, ο γνωστός Κρίθινος <<Ντάκος>>

     Άλλος  ένας λόγος που καθιστά την συγκεκριμένη κουζίνα υγιεινή, είναι το ελαιόλαδο. Η χρήση μόνο του συγκεκριμένου λαδιού στη μαγειρική . Επίσης η γλυκαντική ύλη στα γλυκά ως επί το πλείστον είναι το μέλι. Και σχεδόν όλα τα γλυκά έχουν να κάνουν με το τυρί. Τυρί και μέλι καθιστούν ένα γλυκό πολύ υγιεινό. Ακόμη και ο πρόδρομος του Μπακλαβά, ήταν ένα Μινωικό γλυκό που ονομαζόταν <<Γάστριν>> Επρόκειτο για φύλλο ψημένο με καρύδι σουσάμι και πετιμέζι. Αφού ψηνόταν περιχυνόταν με μέλι. Δυναμωτικό και υγιεινό γλυκό. Στις μέρες μας, ο παραδοσιακός κρητικός μπακλαβάς, ψήνεται με ελαιόλαδο και έπειτα περιχύνεται με μέλι σαν γλυκαντική ύλη. 


Άρθρο – μελέτη από τον κ. Ανδρέα Αδάλη


 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 + sixteen =