Όταν είσαι μικρό παιδί περιμένεις με ανυπομονησία να έρθει η μέρα που έχεις μάθημα χορού και μόλις ακούς τους γονείς σου να σου λένε «Ετοιμάσου ! στις 7 έχεις μάθημα», τρέχεις γεμάτο χαρά και θαυμασμό, να ντυθείς και να πάρεις μαζί σου την ζωγραφιά ή το λουλούδι που έχεις έτοιμα για τον δάσκαλο ή την δασκάλα σου.  Νικητής … Ο χορός !

Όταν είσαι έφηβος και πλησιάζει η ώρα να ετοιμαστείς για χορό, κανονίζεις με μηνύματα και τηλέφωνα, με ποιους και τι ώρα θα βρεθείτε για να πάτε μαζί στο μάθημα, έχοντας μεγάλη όρεξη να συναναστραφείς με τους δασκάλους και τους υπόλοιπους συγχορευτές σου και να ξεφύγεις λίγο από το διάβασμα, την τηλεόραση, τον υπολογιστή και τα internet café, να αδειάσει το μυαλό σου από μαθήματα και άλλα προβλήματα που έχεις στο κεφάλι σου. Νικητής … Ο χορός !

Όταν είσαι ενήλικος και βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι με τα τόσα προβλήματα της καθημερινότητας που δυστυχώς γίνονται όλο και περισσότερα ή βρίσκεσαι μέσα σε ένα γραφείο, με το άγχος και την πίεση να σε κατακλύζουν, σκέφτεσαι την ώρα που θα πας για μάθημα χορού, γεμίζεις με ενέργεια και ζήλο να τελειώσεις με κάθε εκκρεμότητα που έχεις, για να πας εκεί, να βρεις τους δασκάλους σου, την παρέα σου και να περάσεις όσο μπορείς πιο ήρεμος την ώρα σου αυτή με κάτι που σε γεμίζει. Νικητής … Ο χορός !

Όταν είσαι πιο μεγάλος, κανονίζεις με λαχτάρα απ το πρωί μαζί με την γειτόνισσα ή την φίλη σου, τι ώρα θα πιείτε καφέ μαζί στο μπαλκόνι το απόγευμα, για να προλάβετε να φύγετε μετά για το μάθημα του χορού. Νικητής … Ο χορός !

Σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεσαι, ένα πράγμα είναι ίδιο στο τέλος. Ο χορός !

Πάντα έχεις μέσα σου την προσμονή να φύγεις και να πας να συναντήσεις τον δάσκαλό σου και τους υπόλοιπους χορευτές, οι οποίοι πολλές φορές καταλήγουν να γίνονται και η παρέα σου. Όταν έχεις με κάποια άτομα τα ίδια ενδιαφέροντα, είναι πολύ λογικό και επόμενο να κάνεις παρέα και έξω απ τα μαθήματα, να μπουν καινούρια άτομα στη ζωή σου, τα οποία δεν θα τα έβρισκες στον δρόμο σου αν δεν τους συναντούσες εκεί.

Πολλές φορές, ο δάσκαλός σου, μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος που θα τον αποκαλούσες και εκείνον “οικογένειά σου”, γιατί θα συζητήσεις μαζί του και για πράγματα που σε απασχολούν και θα υπάρξουν φορές που θα σου βρει τις λύσεις.  Νικητής … Ο χορός !

Πάντα έχεις την περιέργεια να μάθεις έναν καινούριο χορό και καινούρια ήθη και έθιμα που θα εξιστορήσουν οι δάσκαλοί σου και θα σε κάνουν για λίγο να μεταβείς σε μια άλλη περίοδο. 

Κατά την διάρκεια του μαθήματος, μέσα από τον χορό, οι χορευτές μιλούν μεταξύ τους και ο δάσκαλος συνομιλεί με τους μαθητές του.

Σημαντικό ρόλο παίζει ο δάσκαλος που θα συναντήσεις, ο οποίος θα σε κάνει να αγαπήσεις τον χορό, γιατί μέσα από τον χορό, βγάζεις όλα τα συναισθήματα που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος (χαρά, λύπη, θαυμασμό, αγάπη, όρεξη, περιέργεια, πίεση, άγχος,  κ.α.)

Αυτές τις ώρες που χορεύεις, σταματάς να σκέφτεσαι ότι σου συμβαίνει και επικεντρώνεσαι στο να κάνεις σωστά τα βήματα και να περάσεις όμορφες στιγμές.

Ο χορός σε φέρνει κοντά με διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικά επαγγέλματα, διαφορετικά φύλα, άλλες αντιλήψεις, μα με την ίδια αγάπη για τον χορό. Σε βοηθάει να εκφράζεσαι ! Και μέσα απ’ αυτόν βλέπεις ότι έχεις μια κοινή γλώσσα μαζί με άλλους.

Πάλι σημαντική είναι η θέση του δασκάλου, μιας και πρέπει να λάβει υπόψιν του, την διαφορετικότητα του καθενός και να φέρει κοντά όλους τους μαθητές του.
Αυτό μάλιστα είναι ένα “στοίχημα” με τον εαυτό του, το οποίο πρέπει να κερδίσει και είναι εκείνο που θα του φέρει ηθική ικανοποίηση.

Ακόμα μεγαλύτερο “στοίχημα” είναι να βλέπει ότι μέσα από εκείνον οι μαθητές του, αγαπήσανε τα βήματα, τις μουσικές ,την ιστορία του κάθε χορού και τον τόπο απ’ τον οποίο προέρχεται. Ακόμα περισσότερο, όταν δείχνει σεβασμό σε ότι διδάσκει και κάνει και τους χορευτές του να σέβονται με τον ίδιο τρόπο ότι μαθαίνουν από εκείνον.
Παράλληλα, μέσα από αυτήν την συναναστροφή δασκάλου-χορευτή και των χορευτών μεταξύ τους, πολλές φορές οι άνθρωποι καλλιεργούν τον χαρακτήρα τους καθώς επίσης ο δάσκαλος συμβάλλει και στην ηθική – μαζί με την οικογένεια – του κάθε χορευτή.

Ο χορός είναι μια τέχνη, η οποία μπορεί να διδαχθεί σε όλους, ανεξαρτήτως γλώσσας ή εθνικότητας γιατί χρειάζεσαι μόνο τα μάτια και την ψυχή σου για να ακολουθήσεις τα βήματα.
Ο χορός από μόνος του μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους π.χ. τα γλέντια στα χωριά ή στην πόλη που συχνά διοργανώνουν οι Σύλλογοι, που ασχολούνται με αυτόν, μιας και σε έναν κύκλο θα δεις να χορεύουν άνθρωποι κάθε ηλικίας που οι περισσότεροι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Και πάλι νικητής μεγάλος ξέρετε ποιος είναι;
O XOΡΟΣ !!!


O χορός μέσα από προσωπικά διηγήματα – βιώματα
Άρθρο της Ματίνας Ρωμανά για το xoreytis.gr


 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

8 + fourteen =