H Μυκονιάτικη Βεγγέρα στη Νέα Υόρκη

23 Απριλίου 2019 · Leave a Comment Like

Γράφει ο Αντώνης Αντωνίνης…

Μόνος στο πλοίο επιστρέφοντας από το πολιτιστικό ταξίδι στην ΝΥ προσπαθώ να βάλω σε τάξη τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου. Αναρωτιέμαι πως μπορώ να βάλω σε χαρτί το μεγαλείο των συναισθημάτων που ένιωσα και μοιράστηκα με τους συγχορευτές της Μυκονιάτικης Βεγγέρας που όλοι μαζί φέραμε εις πέρας αυτή την σπουδαία αποστολή στην Ομογένεια της Ν.Υ.

Συγκίνηση, χαρά, τιμή, χρέος, υπερηφάνεια, αγάπη, θαυμασμός είναι μόνο μερικά από αυτά. 

Πριν ένα χρόνο όταν άρχισα την επικοινωνία με την ομογένεια της ΝΥ φάνταζε άπιαστο όνειρο. Και να τώρα που το ζήσαμε και γυρίζουμε με τις βαλίτσες μας γεμάτες υπέροχες εικόνες, όμορφες αναμνήσεις και τις καρδιές μας ζεσταμένες από την ανιδιοτελή φιλοξενία των Ελλήνων της Αμερικής και ιδιαίτερα της Κας Νάνσυς Παπαϊωάννου, της Μυκονιάτισσας που ζει εκεί και δεν χάνει ευκαιρία να προβάλει την πολιτιστική ομορφιά της ιδιαίτερης πατρίδας της, την Μύκονο. Πόσες εκδηλώσεις, πόσες γνωριμίες, πόσες ζεστές χειραψίες, πόσα χαμόγελα έκαναν τις καρδιές μας να χτυπούν δυνατά στην Πανομογενειακή συνάντηση, στην έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στο κέντρο του Μανχάταν και στο κέντρο της Αστόρια όπου εκπροσωπήσαμε την Μύκονο χορευτικά στην Πλατεία Αθηνών και στο Κρητικό Σπίτι, στο γεύμα με την Προεδρική Φρουρά που τρύπησαν την άσφαλτο της 5ης λεωφόρου με το επιβλητικό βάδισμα τους, στο επίσημο γεύμα στο Χίλτον, στο ξενοδοχείο Αύρα πριν την παρέλαση (έκπληξη αποτέλεσε η χορευτική συμμετοχή του τμήματος της Μυκονιάτικης Βεγγέρας), στο γλέντι μετά την παρέλαση και στην αδελφοποίηση με το Σύλλογο Ποντίων “Κομνηνοί ” της Ν.Υ.

Αποκορύφωμα όμως αποτέλεσε η συμμετοχή μας στην μεγαλειώδη Ελληνική παρέλαση για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 στην 5η λεωφόρο. Τι συγκίνηση…!!! Όταν πατήσαμε της 5η λεωφόρο και ο κόσμος όλων των ηλικιών αποθέωνε τους Έλληνες που παρέλαυναν και μαζί κι εμάς φωνάζοντας Μύκονος ……τα μάτια μας βούρκωναν και τα δάκρυα βουβά κυλούσαν από υπερηφάνεια στα μάγουλα μας Τι τιμή.!!!!

Οι Μυκονιάτικες φορεσιές κόσμημα δίπλα στους εύζωνες μας αέρινες και περήφανες για πρώτη φορά σε αυτή την διάσημη λεωφόρο με μπροστάρισσα την Ελληνική σημαία του Συλλόγου μας που ταξίδεψε όλο τον δρόμο από την Μύκονο έως την ΝΥ.

Πόσο μεγάλο χρέος και βάρος ταυτόχρονα σήκωσε στους ώμους του το χορευτικό τμήμα της Μ.Β. που εκπροσώπησε την Μύκονο σε μια τόσο σημαντική και σημαδιακή για τον Ελληνισμό επέτειο.!! Το χορευτικό τμήμα της ΜΒ που βρέθηκε στην ΝΥ το διάστημα 10 με 16 Απρίλη είχε την τιμή και την χαρά να πάρει μέρος σε πολλές εορταστικές εκδηλώσεις και να αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές τόσο για τις εμφανίσεις όσο και για το ήθος του. Απέσπασε δε την υπόσχεση για την επανάληψη εμφάνισης του στην ΝΥ κι δεσμεύτηκε να την αποδεχτεί. Κατάφερε να επιτύχει την απόλυτη τιμή να παρελάσει μαζί με τους απόδημους Έλληνες στην ΝΥ και να γιορτάσει μαζί τους την Εθνική μας Παλιγγενεσία στην καρδιά του Μανχάταν εκεί που το Ελληνικό στοιχείο υπάρχει έντονο.

Η Ελληνική κοινότητα της ΝΥ μας αγκάλιασε με περισσή ζεστασιά και μας έκανε να αισθανθούμε πιο Έλληνες από ποτέ. Είδαμε στα μάτια τους και ακούσαμε στα λόγια τους την αγάπη για την πατρίδα και τους Έλληνες αδέλφια. Κρατούν την Ελλάδα ζωντανή μέσα τους τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα και τιμώντας την παράδοση. Δουλεύουν ακούραστα και με ενθουσιασμό για να βοηθήσουν την Ελλάδα από όποια θέση κι αν βρίσκονται είτε γερουσιαστές, είτε πρόξενοι, είτε πρόεδροι, είτε οικονομικά στελέχη είτε ως απλοί πολίτες. Μέχρι που κατάφεραν οι εκλεγμένοι Έλληνες γερουσιαστές να κατοχυρώσουν τον μήνα Μάρτιο ως Ιστορικό μήνα της Ελλάδας στην ΝΥ. 

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω πρωτίστως τις εγκάρδιες ευχαριστίες όλων μας στον Δήμαρχο Μυκόνου κ Κουκά Κωνσταντίνο, που αμέσως αντιλήφθηκε την σπουδαιότητα αυτού του εγχειρήματος, το πίστεψε και με τις ενέργειές του συνέδραμε έμπρακτα ώστε να γίνει πραγματικότητα. 
Τους χορηγούς μας για την πολύτιμη βοήθειά τους, KUZINA Ornos Mykonos κο Λορέντζο Φρέφη, SOUVLAKI story & Trio Bambini κο Κανάρη Δημήτρη, Atlantic Bank και ιδιαίτερα την Πρόεδρο κα Παπαϊωάννου, Federation of Hellenic Societies of Greater New York και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Παρέλασης κύριο Γαλάτουλα και τον Πρόεδρο της Ομογένειας κο Μεϊμάρογλου, «Μύκονος Πρώτη Ξανά» του υποψήφιου Δημάρχου κου Χρήστου Βερώνη, Pelican Bay Hotel την οικογένεια Βαμβακούρη που πάντα στηρίζει όλες μας τις δράσεις, Myconian Collection την οικογένεια Δακτυλίδη και φυσικά τα μέλη της Μυκονιάτικης Βεγγέρας που στήριξαν όλη αυτή την προσπάθεια με κάθε τρόπο.

Εύχομαι αυτό το ταξίδι στο εξωτερικό να γίνει η αφετηρία για πολλά πολλά ακόμα.

Αντώνης Αντωνίνης

https://www.facebook.com/mykoniatiki.veggera2016/


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 + 2 =