Ο Γιώργης και όχι Αλέξης Ζορμπάς, ήταν το Alter Ego του Καζαντζάκη. Ένας ελεύθερος στην ψυχή άνθρωπος από τον οποίο ο συγγραφέας πήρε πολλά. Το συρτάκι του Ζορμπά, έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης και είναι αυτό που κλείνει την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη. Καλή ταινία αλλά δεν μπορούσε να πλησιάσει ούτε λίγο το μεγαλείο του βιβλίου του Καζαντζάκη. 
 
Η σκηνή του τέλους με το θρυλικό συρτάκι, γυρίστηκε σε μια παραλία των Χανίων στην τοποθεσία “Σταυρός”. Την παραλία διεκδικούν δικαστικά οι συγγενείς του Ζορμπά και δικαίως θα λέγαμε. 
 
Ήταν εδώ στο Σταυρό, όταν ο Άντονι Κουήν μαζί με τον Φίλιππο Σκαραντωνάκη, ένα χορευτή από την ένωση βρακοφόρων, χόρευαν το περίφημο συρτάκι του Ζορμπά που έμελλε να κάνει διάσημη η μουσική του Θεοδωράκη και να χορεύεται μέχρι σήμερα από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Βέβαια στο βιβλίο ο συγγραφέας δεν αναφέρει καθόλου το συρτάκι. Αυτό ήταν ιδέα του Κακογιάννη και του Θεοδωράκη για τις ανάγκες τις ταινίας. Στην ίδια μουσική, γράφτηκε και ο στίχος “Στρώσε το στρώμα σου για δυο”.
 


Άρθρο του κ. Ανδρέα Άδαλη


 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 − 15 =