Η λογοτεχνία και η μουσική μεταπλάθουν την αντικειμενική πραγματικότητα με την αισθητική αξία που της προσδίδουν. Η πρόκληση συγκίνησης ως πρωταρχικό γνώρισμα, είναι απόρροια της αισθητικής τους αξίας που μετατρέπεται από το δημιουργό σε αισθητική εποπτεία. Κάθε μορφή τέχνης αντανακλά, δημιουργικά, έναν ολόκληρο κόσμο ιδεών και πεποιθήσεων, που οδηγεί στην εσωτερική ελευθερία και συμβάλλει γενικότερα στη συγκρότηση της πνευματικής μας ζωής.

Η ανάγνωση καλλιεργεί τη “συναισθηματική αγωγή”, ανοίγει απεριόριστα πεδία στοχασμού και κριτικού προβληματισμού, οδηγεί τον αναγνώστη στο να διαμορφώνει στάσεις ζωής και ν’ αναζητεί απαντήσεις σε ερωτήματα καθολικής σημασίας. Είναι απόλαυση που δεν αποτελεί καθήκον, φυσική ή ηθική υποχρέωση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σηματοδοτεί το χώρο της ιδιωτικής ζωής αλλά και την ελεύθερη βούληση του ατόμου γιατί του καλλιεργεί τη σκέψη, την κρίση και τη φαντασία. Ο άνθρωπος εκτονώνεται και ικανοποιείται συναισθηματικά ζώντας έμμεσα βιώματα καθώς σήμερα ζει σ’ έναν απρόσωπο κόσμο, απάνθρωπο και μηχανοποιημένο.

Η συμβολή της κρητικής μουσικής και παράδοσης στη φιλαναγνωσία έγκειται στην ευρύτερη αγάπη για τον πολιτισμό και την παράδοση καθώς χρέος όλων μας είναι να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία την αγάπη για τα βιβλία, ως βασική πηγή γνώσης και πολιτισμού, θέτοντας, όμως, τους εαυτούς μας, ως παράδειγμα προς μίμηση προβάλλοντας ταυτόχρονα και άλλες παράλληλες δράσεις όπως είναι η αγάπη για τη μουσική και το χορό με πολλαπλό όφελος για τη νεολαία..

 

Επιμέλεια: Χριστίνα Παλακίδου

Γραμματέας Συλλόγου Φίλων Κρητικής Παράδοσης «Ξαστεριά» Θέρμης

Email Address : xasteriathermis@gmail.com
website url : www.xasteriathermis.blogspot.gr
YouTube: xasteriathermis
Twitter: xasteriathermis
facebook url : https://www.facebook.com/xasteriathermis
Google+: https://plus.google.com/ Σύλλογος Κρητών Θέρμης «Ξαστεριά»
Instagram: xasteriathermis


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

twenty − 2 =