«Το φαίνεσθαι του χορευτικού ήθους είναι το γίγνεσθαι της χορευτικής παιδείας»

Μέσα από τη διδασκαλία ελληνικών παραδοσιακών χορών γνωρίζουμε τον πολιτισμό της πατρίδας μας, την εθνική μας παράδοση, τα ήθη και έθιμά μας. Η διδασκαλία των ελληνικών χορών έχει ως στόχο την ψυχοκινητική ανάπτυξη, την αισθητική καλλιέργεια, τη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς, καθώς και τη διαμόρφωση της πολιτισμικής συνείδησης. Δεν είναι πολυτέλεια ούτε χαμένος χρόνος αλλά είναι κέρδος για τον ψυχικό πλούτο, την ενσυναίσθηση και την αποφυγή της μαζοποίησης δηλαδή της τραγικής ισοπέδωσης και ομοιομορφίας στην οποία καταδικάζει τον άνθρωπο ο σύγχρονος πολιτισμός.

Ο χορός κλείνει μέσα του την ιστορία της κοινωνίας στην οποία ανήκει. Είναι ένας τρόπος έκφρασης πηγή χαράς και ομορφιάς, Οι άνθρωποι χόρευαν όλες τις ξεχωριστές στιγμές της ζωής τους ως αντιστάθμισμα των συναισθημάτων τους. Στην Αριστοτελική και Πλατωνική αντίληψη, θεωρούσαν τον “αχόρευτο” άνθρωπο ως “απαίδευτο”. Ο χορός συνυπάρχει με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του πολιτισμού, όπως είναι η ντοπιολαλιά, η μουσική και η φορεσιά. Μέσα απ’ το χορό ανακαλύπτουμε το ρυθμό, τις αυτοσχέδιες και δημιουργικές του ικανότητες καθώς ο χορός αποτελεί μια δημιουργική, εκφραστική δραστηριότητα.  Η μετάδοση των χορών, ωστόσο, από τη μια γενιά στην άλλη δεν γίνονταν με διδασκαλία. Οι συμμετέχοντες μάθαιναν χορό ερχόμενοι σε άμεση επαφή μεταξύ τους,. Δεν ήταν μόνο τα βήματα και οι κινήσεις των χορευτών, ήταν και το ίδιο του το σώμα. Ήταν οι προετοιμασίες πριν το χορό και το γλέντι που ακολουθούσε. Ήταν όλη η ιστορία του χωριού. Κανείς δεν μπορούσε να τους διδάξει. Ήταν ένας τρόπος διδασκαλίας χωρίς λόγια. Η επικοινωνία γίνονταν μόνο με τα μάτια.. Καμιά φορά μπορεί κάποιος φίλος ή ένας μεγαλύτερος συγγενής να έδινε ορισμένες συμβουλές ως προς την κίνηση. Οι απλοί άνθρωποι έδωσαν στον παραδοσιακό χορό ορισμένα χαρακτηριστικά εξαιρετικά από κινητική και ψυχολογική άποψη.

Σήμερα η εκμάθηση του χορού διαφέρει ριζικά. Τον διδάσκει ο εκάστοτε χοροδιδάσκαλος, Η εκμάθηση γίνεται σε μια αίθουσα διδασκαλίας βάσει ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Τον χορό που μαθαίνουμε, δε θα τον χορέψουμε με τους συγγενείς και τους φίλους, γιατί εκείνοι είτε δεν χορεύουν είτε δεν έμαθαν από το δικό τους δάσκαλο τον ίδιο χορό με τα ίδια βήματα. Η ρήξη με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και τον πολιτισμό της υπαίθρου έχει επέλθει, ο παραδοσιακός χορός έχει βρει καταφύγιο στις αίθουσες των πολιτιστικών συλλόγων. Τώρα πλέον ο χορός είναι αποκομμένος από τον τόπο που τον γέννησε, τα κοινωνικά γεγονότα μετατρέπονται σε ψυχαγωγικά, οι τελετουργίες σε παραστάσεις και η μύηση σε διδασκαλία. Η διδασκαλία του χορού δεν είναι μόνο επιμέρους αντικείμενο διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής αλλά μια σύνθετη ηχοκινητική ενέργεια. που με τον πλουραλισμό των μετρικών και ρυθμικών σχημάτων, δημιουργεί μια δυναμική διαδικασία αλληλεπίδρασης ανάμεσα στο μαθητή και τον χοροδιδάσκαλο που απαιτεί επικοινωνία για αποτελεσματική και ευχάριστη μάθηση.

Είναι συνεπώς σπουδαίο για έναν χοροδιδάσκαλο, να διαλέγει διδακτικές μεθόδους κατάλληλες ώστε οι παραδοσιακοί χοροί να ικανοποιούν πολλαπλούς εκπαιδευτικούς στόχους, σπουδαίες ρυθμικές δραστηριότητες, ν’ αναπτύσσουν τις φυσικές ικανότητες και τον συντονισμό, να ενισχύουν την εσωτερική παρακίνηση των παιδιών, να καταπολεμούν τον εγωκεντρισμό και ν’ αναπτύσσουν την προσωπικότητα του ανθρώπου. Η διδασκαλία είναι μια τέχνη, μια επιστήμη που απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και εξάσκηση. Είναι μια ζωντανή, εξελικτική λειτουργία. Είναι η προσωπική έκφραση.


Επιμέλεια: Χριστίνα Παλακίδου

Γραμματέας Συλλόγου Φίλων Κρητικής Παράδοσης «Ξαστεριά» Θέρμης

Email Address : xasteriathermis@gmail.com
website url : www.xasteriathermis.blogspot.gr
YouTube: xasteriathermis
Twitter: xasteriathermis
facebook url : https://www.facebook.com/xasteriathermis
Google+: https://plus.google.com/ Σύλλογος Κρητών Θέρμης «Ξαστεριά»
Instagram: xasteriathermis


Για «Το φαίνεσθαι του χορευτικού ήθους είναι το γίγνεσθαι της χορευτικής παιδείας» έγραψε στο xoreytis.gr ο κος Θανάσης Λάκκας Καθηγητής Φ.Α.Α. – Μουσικός και Χοροδιδάσκαλος το 2016 στο άρθρο του “Χορευτικό ήθος” που μπορείτε να διαβάσετε εδώ : https://xoreytis.gr/genika/χορευτικό-ήθος/

 


 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

four × two =