Ο πολιτισμός ορίζεται, πέρα από τα ήθη και τα έθιμα, με αλληλεγγύη, σεβασμό, ανθρωπιά, αμοιβαιότητα, με ήθος, για το μέλλον για μια ποιότητα ζωής για τις γενιές που έρχονται. Ο σεβασμός στην παράδοση, η ιστορική συνέχεια και η διατήρησή της, η προβολή του τόπου μας, η ανάδειξη της ιστορίας του και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, η κοινωνική επαφή, είναι τα σημεία αναφοράς πάνω στα οποία ονειρευόμαστε, σχεδιάζουμε, προσπαθούμε και πραγματοποιούμε όλες τις δράσεις του συλλόγου.

Κάθε πολιτισμός έχει τα δικά του χρώματα κι αρώματα γιατί είναι πλούτος να κρατάς σε απόσταση τις μικρές παροικίες των κακόβουλων. Να είσαι ακόμα μακριά από κλίκες, πελατειακές σχέσεις, τυχοδιωκτισμούς, επιδειξιμανία, αμετροέπεια, αριβισμό, υποκρισία, μικροπρέπεια, διαφθορά, ψέμα, ρουφιανιά, μικροψυχία, νεποτισμό. Έννοιες που υποθηκεύουν το μέλλον. Νοοτροπίες ζωής και ψυχής, που καταστρέφουν τον πολιτισμό, την ηθική και το φιλότιμό μας. Μακριά από τα ψεύτικα, αυτάρεσκα, αυτοκόλλητα χαμόγελα των περιφερόμενων «θιάσων», των θλιβερών «ηθοποιών» μεταλλαγμένης ανθρωπιάς. Μοναδικό αντίβαρο είναι το ήθος στον πολιτισμό.. Ο δρόμος χαράζεται, καθώς η ζωή κι ο πολιτισμός είναι ο τρόπος που ζούμε, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, ο τρόπος που βλέπουμε τη ζωή, αυτά που θα παραδώσουμε στους επόμενους.

Άνοιξε τη πόρτα στη ζωή, στο γέλιο, στο χορό, στο τραγούδι, στην ομορφιά και στον πολιτισμό. Σ’ ένα σύλλογο πορευόμαστε πιστεύοντας ότι ο καθένας μαζί με τις πράξεις και την υπογραφή του φέρει το προσωπικό του ήθος, τις προσωπικές του επιλογές. Η ιστορία, ο πολιτισμός και ο τρόπος που τον αντιλαμβάνεται ο καθένας μας συνιστούν βασικό στοιχείο της ταυτότητάς του και καθορίζουν τις επιλογές του, διότι οι άνθρωποι είναι αυτά που θυμούνται… Θέλουμε να δρέψουμε τους καρπούς που ελπίσαμε, να καρποφορήσουν οι προσπάθειές μας να φυτέψουμε το  σπόρο για τις επόμενες γενιές.

Κλείνοντας, το μόνο βέβαιο είναι πως ένας Σύλλογος χωρίς συλλογικότητα, διαμορφώνει ένα μικροκλίμα τοξικό, ένα περιβάλλον καταθλιπτικό, έναν άνθρωπο  δυστυχή και αφοπλισμένο, ανίκανο να βρει και να δώσει αυτό που είναι αναγκαίο και σε εκείνον και στην εποχή μας: ένα νέο νόημα στον πολιτισμό μας.


Επιμέλεια: Χριστίνα Παλακίδου

Γραμματέας Συλλόγου Φίλων Κρητικής Παράδοσης «Ξαστεριά» Θέρμης


Email Address : xasteriathermis@gmail.com
website url : www.xasteriathermis.blogspot.gr
YouTube: xasteriathermis
Twitter: xasteriathermis
facebook url : https://www.facebook.com/xasteriathermis
Google+: https://plus.google.com/ Σύλλογος Κρητών Θέρμης «Ξαστεριά»
Instagram: xasteriathermis


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eleven − 9 =