ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ “Τ ‘ΑΓΡΙΜΙΑ”

Λίγα Λόγια Για Τον Σύλλογο

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Κρητών Θεσσαλονίκης ”Τ ‘ΑΓΡΙΜΙΑ”δημιουργήθηκε το 1984 από Κρητικούς που διέμεναν στη Θεσσαλονίκη και αριθμεί 1350 μέλη. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο της παράδοσης,τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας.

Σκοπός του η διάσωση και διάδοση του κρητικού πολιτισμού ,των ηθών και εθίμων,τις συνήθειες ,την ντοπιολαλιά ,αντιλήψεις,την κουλτούρα,της Λεβεντογέννας Κρήτης μας. Μα έχει και σκοπό να μεταλαμπαδεύσει και να προσεγγίσει την νέα γενιά.
Γι αυτο τον λόγο δημιουργήθηκαν τμήματα ενασχόλησης για τα μέλη μας .
1. Δημιουργία χορευτικών τμημάτων,για μικρούς και μεγάλους,προβάλλοντας τους περήφανους χορούς της Κρήτης,που εκφράζουν τον πλούσιο εσωτερικό κόσμο του λαού μας.Με το χορό και το τραγούδι,ο Κρητικός εκδηλώνει τα συναισθήματά του,τον ενθουσιασμό την απογοήτευση ,την αγάπη και τον έρωτα.
2. Δημιουργία εκμάθησης κρητικών μουσικών οργάνων, γνωρίζοντας στους μαθητές μας την παραδοσιακή κρητική μουσική ,η οποία παραμένει ζωντανή και εξελίσσεται, τους δημιουργούς της και διάφορες μελωδίες και κοντυλιές .
3.Τμήμα ”Ριζίτικου τραγουδιού ”το περήφανο δημοτικό τραγούδι, άσματα των δύσκολων καιρών , που κρατήθηκαν αναλλοίωτα και ζωντανά τόσα χρόνια.
4. Από το 1991 απέκτησε την δική του ραδιοφωνική εκπομπή ”Κρητικοί  Χαιρετισμοί στην Μακεδονία”το καύχημα μας,η πρώτη κρητική ραδιοφωνική εκπομπή. Αρχικά από τους ”Ράδιο Ακρίτες” και τα τελευταία 4 χρόνια από το Δημοτικό εθελοντικό ραδιόφωνο 100.6 στα fm.
Από την πρωτοπόρα μας εκπομπή, έμαθε η Θεσσαλονίκη να ακούει Κρητικά τραγούδια και σκοπούς .
5. Τα Σάββατα διοργανώνουμε οικογενειακές μαζώξεις,με τα παιδιά ,τα εγγόνια, φίλους και μαζευόμαστε στο χώρο μας,τραγουδώντας και χορεύοντας,κρατώντας έτσι την επαφή με τα χωριά μας ,και γεμίζουμε τα πνευμόνια μας με άρωμα Κρήτης.
6. Συμμετέχουμε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και σε Φεστιβάλ.
7. Στα μέσα του Σεπτέμβρη ανοίγουμε το Φθινόπωρο με το ΄΄ΚΡΗΤΗ…..Αναπνοιά μου !! ένα 2-ήμερο κρητικής παράδοσης και αναβίωση του “ΡΑΚΟΚΑΖΑΝΟΥ” παρασκευάζοντας το  τοπικό  ποτό  του νησιού μας .που κρατά πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε σπίτι .
Τα χορευτικά και μουσικά τμήματά μας , παραδίδονται στο χώρο μας Λαγκαδά 31 -Βαρδάρη ,και είμαστε καθημερινά ανοιχτά .
Τηλ επικοιν,2310 265782 για κάθε πληροφορία.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ  να έρθετε και να πιούμε μαζί την ρακή μας !!

Διεύθυνση :

Λαγκαδά 31
Βαρδάρης
Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :

2310265782