Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη

Λίγα Λόγια για την Ομάδα

Η Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη στην 20 ετή της πορεία έχει αναδείξει τον κρητικό χορό σε καταξιωμένους πολιτιστικούς χώρους – θέατρα – φεστιβάλ.

Έχει γνωστοποιήσει στο παγκόσμιο κοινό πολλούς άγνωστους κρητικούς χορούς οι οποίοι προέκυψαν μετά από συνεχόμενες επιτόπιες έρευνες στα χωριά της Κρήτης.

Έχει συνεργαστεί με τα σπουδαιότερα ονόματα της κρητικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής σκηνής.

‘Εχει συνεργαστεί με καταξιωμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες και γενικότερα έχει χαράξει έναν διαφορετικό χορευτικό δρόμο στα πολιτιστικά δρώμενα.

Η έρευνα της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, η κρητική διάλεκτος, τα κρητικά τοπονύμια, το μεγαλείο των ηθών των προγόνων μας, η πορεία της κρητικής ενδυμασίας μέσα στους αιώνες και η σχέση του Κρητικού πολιτισμού με τον παγκόσμιο, αποτελούν κάποιους από τους λόγους της δημιουργίας της Ομάδας με στόχο μέσα από την ενασχόλησή μας με το αντικείμενο, την έρευνά μας, την διδασκαλία μας αλλά προπάντων την στάση ζωή μας να συγκινήσουμε τους νέους ανθρώπους που έχουν ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν με  βάση γνήσια πρότυπα αξιών και ανθρώπων.Η καταγραφή των χορών για εμάς εδώ και αρκετά χρόνια είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα που έχουμε αναπτύξει, διότι μας ενδιαφέρει ο αληθινός τρόπος έκφρασης των κρητικών χορών και τα συναισθήματα που νιώθουμε για κάθε χορό ξεχωριστά. Η πηγή για την ατόφια και αυθεντική έκφραση των κρητικών χορών, είναι τα χωριά της Κρήτης.Πρέπει να διατηρήσουμε μια δημιουργική σχέση με το παρελθόν και τους προγόνους μας και διδασκόμενοι απ’ αυτό να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Έχοντας ως απαραίτητους οδηγούς την αγάπη και την απόλυτη προσήλωση σ’εκείνα τα στοιχεία που καταξίωσαν διαχρονικά την κρητική πολιτιστική παράδοση, προσπαθούμε συστηματικά να ενσκύψουμε και να διευρευνήσουμε μια σειρά από παραδοσιακές μορφές λαϊκής έκφρασης, δημιουργίας και συμπεριφοράς. Στόχος μας δεν αποτελεί η απλή και στείρα πολλές φορές αναπαραγωγή και μεταφορά στο σήμερα των χορών, των τραγουδιών, των ηθών, των εθίμων και των συνηθειών της κρητικής λαϊκής παράδοσης, όσο η ανάδειξη τους ως κυρίαρχες μορφές έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας που χαρακτηρίζονται από ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα.

Διεύθυνση :
Πλαπούτα 64 ,
Άνω Γλυφάδα ,
Αττική

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :
6971870962

Υπεύθυνοι Συλλόγου :
Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης