ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Λίγα Λόγια για τον Σύλλογο

Μια ιστορία συνεχούς δημιουργίας που ξεκινάει από το 1982 και φτάνει στο σήμερα. Η πρώτη προσπάθεια ίδρυσης του Συλλόγου έγινε το 1978 αλλά δεν ευοδώθηκε.

Η δεύτερη προσπάθεια έγινε το 1982. Από εκείνη τη χρονική στιγμή αρχίζει για τη Γλώσσα μια μακρόχρονη περίοδος ενθουσιώδους και πολυσχιδούς δραστηριότητας που βλέπει το πρώτο φως σε μια μικρή αίθουσα που ανήκει στην εκκλησία. Αυτή η μικρούλα αίθουσα, στέγασε για πολλά χρόνια τα οράματα, τις συζητήσεις, τις αποφάσεις εκείνες που ανέδειξαν την πολιτιστική φυσιογνωμία ενός μικρού θαυμαστού τόπου.

Σ’ εκείνον το χώρο και η πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη, με βιβλία αρχικά βγαλμένα από τις βιβλιοθήκες των μελών. Εκεί και η έκθεση και συντήρηση των έργων τέχνης του πατριώτη και μετανάστη Αλέξανδρου Σιδέρη.

Τα πρώτα βήματα του Συλλόγου, γίνονται με μια χοροεσπερίδα γνωριμίας με τους κατοίκους του χωριού. Συνέχισε με τις Απόκριες του 1982 και την πομπή του γλωσσώτικου παραδοσιακού καρνάβαλου, την εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, καθώς και άλλες εκδηλώσεις (Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, χοροεσπερίδες, εκδηλώσεις για παιδιά).

Τότε ξεκίνησε και το χορευτικό της Γλώσσας με χοροδιδάσκαλους τον Διαμαντή και τη Χριστίνα Παλαιολόγου. ‘Ενα χορευτικό που διακρίθηκε αρκετές φορές, αφού ξεχώριζε για τις μοναδικές παραστάσεις που έδινε όχι μόνο στο νησί, αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδας και την Κύπρο.

Το καλοκαίρι του 1984 ξεκίνησαν και οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις ( με αρχική ονομασία Λοΐζεια) που έμμελε να γίνουν θεσμός για τη Γλώσσα. Παπακωνσταντίνου, Γλυκερία, Πρωτοψάλτη, Αρβανιτάκη, Μακεδόνας, Θαλασσινός, Μάλαμας, είναι κάποια από τα πολλά ονόματα που τραγούδησαν στο γήπεδο των σχολείων της Γλώσσας.

Όμως οι δραστηριότητες του Συλλόγου δεν σταματούσαν εδώ. Συνεχίστηκαν με τον εξωραϊσμό της πλατείας, την καθαριότητα του χωριού, τη δωρεά καλοριφέρ στο Δημοτικό Σχολείο, την αγορά παιδικής χαράς,αλλά και τη διοργάνωση συνεδρίων με θέματα ιατρικού, παιδαγωγικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος με αξιόλογους καλεσμένους.

Χρόνια δημιουργικά, με πολύ εργασία φίλων και μελών του Συλλόγου. Χρόνια αφιερωμένα στην προκοπή του τόπου μας, στη σύνδεση του λαού με τη γνήσια καλλιτεχνική δημιουργία και την ενεργή συμμετοχή του, στη διατήρηση των πολιτιστικών αξιών, στην προστασία του περιβάλλοντος, στις ανταλλαγές στοιχείων πολιτισμού με συλλόγους άλλων περιοχών της χώρας μας.

Για 7η χρονιά διοργάνωση ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. 3ήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Αύγουστο. Αναβίωση εθίμων.

Διεύθυνση :
ΓΛΩΣΣΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :
6948672260

Υπεύθυνοι Συλλόγου :

Σπυριδούλα Καρβέλη (Πρόεδρος)

Σιδέρη Βιργινία (Γραμματέας)