ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΛΕΡΟΥ

Λίγα Λόγια για τον Σύλλογο

Ο παλμός των Μικρασιατών χτυπά και στη Λέρο.

Από τα παράλια της Μικράς Ασίας έως την Καππαδοκία είναι τα σύμβολα του Ελληνισμού που εξακολουθούν να συγκινούν και να συνιστούν ανεξίτηλα σημεία του πολιτισμού και της ιστορίας μας.
Μια ομάδα πολιτών της Λέρου με, ή χωρίς ρίζες, από τις χαμένες αλλά αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας νιώσαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε στη Λέρο μια εστία συνάντησης, ανταλλαγής σκέψεων, διατήρησης και συνέχισης των παραδόσεων και μεταλαμπάδευσης των ηθών και εθίμων των ξεριζωμένων Μικρασιατών.
Για τον σκοπό αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση και ανάπτυξη Συλλόγου Μικρασιατών στο ακριτικό μας νησί.

Σκοποί του Συλλόγου μας είναι:
1. Η περισυλλογή, μελέτη, διάσωση, ανάδειξη και διαφύλαξη των μικρασιατικών στοιχείων και μνημείων, της μικρασιατικής λαογραφίας και η διατήρηση και αναζωογόνηση της μικρασιατικής παράδοσης,
2. Η επικοινωνία, ηθική υποστήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του καθώς και κάθε Μικρασιάτη.
3. Η έντονη κοινωνική παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού μας καθώς και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού μέσω κοινωνικό-πολιτιστικών εκδηλώσεων..
4. Η διδαχή και μεταλαμπάδευση στην νεολαία του νησιού μας των πολιτιστικών λαογραφικών χαρακτηριστικών του Μικρασιατικού Ελληνισμού μέσα από δημιουργία χορευτικών καλλιτεχνικών κλπ ομάδων.
5. Η αντιμετώπιση, προάσπιση και προαγωγή των εν γένει θεμάτων που αφορούν τους Μικρασιάτες,
6. Η σύσφιγξη σχέσεων με άλλους συνδέσμους Μικρασιατών στην Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό,
7. Η προβολή των πνευματικών και εν γένει πολιτισμικών επιτευγμάτων των Μικρασιατών.

Ο σύλλογος μας αν και πολύ νέος έχει λάβει μέρος με το χορευτικό του τμήμα σε πολλές και αξιόλογες παραστάσεις κυρίως εκτός αλλά και εντός Λέρου. Το τμήμα λαογραφίας και εθίμων συμμετάσχει και οργανώνει την αναβίωση των πασχαλινών εθίμων (Κλίματα, Λαζαράκια, Βάγια, Λαμπρές, το μοιρολόι του Χριστού, Σεισμός Μ.Σαββάτου). Τα έθιμα των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς.

Ο σύλλογος εχει οργανώσει πολλά σεμινάρια εικαστικών και χειροτεχνείας  πιστοποιημένα από το ΚΕΚ Γενηματά, (Πολυμερικού πυλού, παραδοσιακό κέντημα, πλέξιμο, ζωγραφική, κοσμήματος).

Πρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Γλιατάς.

Χοροδιδάσκαλος & υπεύθυνη εικαστικού τμήματος Χρυσούλα Κουτούζου.

Διεύθυνση :
Παντέλι Λέρου

Τηλέφωνο Επικοινωνίας :
6970983100

Υπεύθυνος Συλλόγου :
Γλιατάς Βαγγέλης