Μενού Κλείσιμο

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΡΑΦΗΝΑ

Πάνω από 70 χορευτές έγιναν επί σκηνής ένα σώμα και μια ψυχή για να τιμήσουν τις ψυχές των ηρώων προγόνων μας.

Ο χορογράφος και ερευνητής Γιάννης Μεγαλακάκης δημιούργησε μία συγκινητική παράσταση η οποία βασίστηκε σε μια σειρά ανατριχιαστικών γεγονότων της Γερμανικής Κατοχής στην Κρήτη και του πολέμου σε αντιστοιχία με τους κρητικούς χορούς, την ποίηση, το τραγούδι, τις video προβολές και την θεατρική κινησιολογία.

Ποιο είναι το πραγματικό νόημα των εκδηλώσεων με ιστορικό υπόβαθρο όπως αυτή την οποία σκηνοθετήσατε στην Ραφήνα ;

Η ιστορία μας διδάσκει, μας καθοδηγεί αλλά παράλληλα γίνεται αφορμή καλλιτεχνικής έμπνευσης για εμάς.

Μέσω της παράστασης βρήκα τον τρόπο να καταθέσω την άποψή μου για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κρήτη από το 1941 έως το 1945 και κυρίως να περάσω το μήνυμα της ειρήνης στους λαούς του κόσμου.

Μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους, μετά από τόσους εμφύλιους ανά τον κόσμο, μετά από τόσες γενοκτονίες και ξεριζωμούς, μετά από τόσους πρόσφυγες πολέμου πώς και πού εφαρμόζεται σήμερα η ειρήνη, η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σεβασμός τους περιβάλλοντος, η ισονομία, η ισοπολιτεία, η πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά ;

Υπάρχει κάποιος λόγος να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να θέσουν τέρμα στον πόλεμο; Από ιστορική άποψη, υπήρξαν μόνο λίγα διάσπαρτα χρόνια που η γη αυτή ήταν πλήρως απαλλαγμένη από πολέμους.

Μόνο στον 20ο αιώνα, γύρω στα 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε πολέμους.

Κάθε μία μνήμη πονάει, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Δώρο μεγάλο και μεγάλο βάρος που μας ακολουθεί σε κάθε μας βήμα.

Πολλές φορές, όμως, κάνουμε τον πόνο μίσος γιατί ξεχνάμε πως η μνήμη δεν είναι του τώρα. Ανήκει στο παρελθόν και ξέρουμε ότι από εκεί δεν μπορεί να μας πειράξει, παρά μόνο να μας διδάξει.

Ποιά ήταν η δομή της παράστασης «Η ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» και πόσο δύσκολο ήταν να συμπράξουν τόσοι άνθρωποι επί σκηνής ;

Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου αμέτρητους ανθρώπους για την αυτή την πολιτιστική σύμπραξη για να τιμήσουμε τους ήρωες προγόνους μας στην Ραφήνα μας.

Ευχαριστώ θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας (Σύλλογος Κρητών Ραφήνας – Πικερμίου) για την ανάθεση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, για την εμπιστοσύνη και για την αμέριστη στήριξη.

Οι θεατές παρακολούθησαν και άκουσαν αληθινές ιστορίες από τις δραματικές ημέρες της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη. Ο κρητικός χορός, η ποίηση, το τραγούδι, οι video προβολές, η θεατρική κινησιολογία και αποφθέγματα,είναι τα καλλιτεχνικά υλικά της παράστασης.

Πάνω από 70 χορευτές έγιναν επί σκηνής ένα σώμα και μια ψυχή για να τιμήσουν τις ψυχές των ηρώων προγόνων μας.

83 χρόνια μετά προσεγγίσαμε με το δικό μας τρόπο εκείνες τις ημέρες που η αγριότητα του πολέμου από την μία και η απαράμιλλη ανοιξιάτικη ομορφιά του κρητικού τοπίου από την άλλη, δημιουργούν μία άκρως σουρεαλιστική κατάσταση η οποία μου έδωσε την απόλυτη έμπνευση.

Οι αρχέγονοι Κρητικοί χοροί, φερμένοι από τον Θησέα στην Κρήτη, ταξιδεύουν στον χρόνο και συναντάνε την συγκλονιστική Μάχη της Κρήτης, μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που έμεινε στην Ιστορία τόσο για την αντίσταση που συνάντησαν οι ναζιστικές δυνάμεις, όσο και για τις απώλειες που υπέστησαν στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την Κρήτη.

Βομβαρδισμοί, εκτελέσεις, βασανισμοί, κάψιμο χωριών, ορφανά παιδιά, μάνες μαυροφορεμένες, έρωτες που ο πόλεμος σταμάτησε απότομα, χοροί, ριζίτικα, μαντινάδες που εμψύχωναν τον κρητικό λαό είναι τα σημεία αναφοράς και έμπνευσης μιας πρωτότυπης παράστασης, η οποία έχει στόχο να περάσει το μήνυμα της ειρήνης.

Ευχαριστώ θερμά τα Διοικητικά Συμβούλια, τους χοροδιδασκάλους και τους παραπάνω από 70 χορευτές όλων των Συλλόγων για την συνεργασία, την υπομονή, την αφοσίωση και την ένθερμη συμμετοχή τους στην παράσταση.

Ευχαριστώ θερμά τους μουσικούς της παράστασης : Μανώλη Μολυμπάκη, Αβραάμ Αβραμίδη και Ιάκωβο Μολυμπάκη.

Ευχαριστώ θερμά την εξαιρετική Γυναικεία Πολυφωνική Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Στεφάνου – υπό την διεύθυνση του μαέστρου Στάθη Ουλκέρογλου.

Ευχαριστώ θερμά τους μουσικούς : Μανώλης Μπουρλάκης ( ασκομπαντούρα ) και Παρακευά Διαμαντή από την Φιλαρμονική Ραφήνας.

Ευχαριστώ θερμά τον δίδυμο αδερφό μου Γιώργο Μεγαλακάκη ο οποίος ερμήνευσε ριζίτικα τραγούδια με μοναδικό τρόπο.

Ευχαριστώ θερμά, μέσα από την καρδιά μου την Έφη Χριστουλάκη που ήταν η ψυχή της παράστασης η οποία μας βοήθησε σε όλους τους τομείς.

– Διοργάνωση: Σύλλογος Κρητών Ραφήνας – Πικερμίου

– Συνδιοργανωτές οι εξής Σύλλογοι Κρητών Αττικής :

1. Σύλλογος Κρητών Αρτέμιδος – Σπατών

2. Σύλλογος Κρητών και Φίλων Κρήτης Αγίας Παρασκευής

3. Σύλλογος Κρητών Παλλήνης, Κάντζας και Γλ. Νερών “ΤΟ ΚΡΙ – ΚΡΙ”

4. Σύλλογος Κρητών Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης “Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ”

5. Σύλλογος Κρητών Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη

6. Σύλλογος Κρητών Νέας Μάκρης – Μαραθώνα

7. Σύλλογος Κρητών Λαυρίου “Η Μεγαλόνησος”

Τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη αυτή κληρονομιά, ως πηγή έμπνευσης για να κερδίσουμε το σεβασμό και κυρίως το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει.

Σήμερα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, η κορυφαία αυτή στιγμή της Ιστορίας μας οφείλει να λειτουργήσει ως έμπνευση και κίνητρο.

Η κρητική μουσική παράδοση θεωρείται η πιο ζωντανή στον ελλαδικό χώρο γιατί, όχι μόνο συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενσωματώνει δημιουργικά σύγχρονα μουσικά στοιχεία, αλλά παράλληλα καταφέρνει να εκφράζει και να σχολιάζει με ζωντανό τρόπο την σημερινή πραγματικότητα.

Βιογραφία Γιάννη Μεγαλακάκη

Κατηγορία arthra-blog